Hudební vizionář Avishai Cohen se vrací do Paláce Akropolis

Praha - V rámci hudební série Jazz Meets World 15. března vystoupí v Paláci Akropolis proslulý kontrabasista a skladatel Avishai Cohen. Tentokrát přijede v čele pětičlenné formace, jeho spoluhráči jsou: Karen Malka - zpěv, Shai Maestro - piano, klávesy, Amos Hoffman - oud a Itamar Doari - perkuse. Formace vystupuje pod názvam AVISHAI COHEN EASTERN UNIT. Cohen je proslulý také jako kapelník, hrál s Chickem Coreou, Bobby McFerrinem, Royem Hargrovem, Herbie Hancockem a mnoha dalšími světovými hudebníky.

KAREN MALKA se narodila v roce 1976 a patří k předním interpretům soulu, R&B a jazzu v Izraeli. V roce 2000 se stala členkou světově proslulé izraelské skupiny TARARAM jako hráčka na bicí, zpěvačka a tanečnice a během tří let s ní procestovala svět. Od roku 2003 do roku 2005 vytvořila Karen první vlastní kapelu „The Karen Malka Project“, účinkující s autorským repertoárem. V současné době Karen vyučuje hudbu, zpěv a uvolňovací pěvecké techniky. Zároveň se v loňském roce přidala ke kapele Avishaie Cohena Eastern Unit, která je považována za jeden z nejzajímavějších, nejmodernějších a nejúspěšnějších jazzových souborů současné doby. Kromě toho pracuje na svém vlastním sólovém albu, které by se mělo objevit v nadcházejícím roce.

SHAI MAESTRO se narodil v Izraeli v roce 1987. Učil se na piano od svých pěti let. Studoval na Thelma-Yellin High School of Performing Arts v Givataimu. Poprvé se setkal s hudbou Avishaie v roce 1997 na koncertě Chick Corea Trio s Gary Butonem ve Švédsku. V roce 2007 se zúčastnil 12. Mezinárodního festivalu jazzového piana - sólové recitály v Praze.

AMOS HOFMAN - kytarista a hráč na arabskou loutnu zvanou oud. Žije v Tel Avivu. Hru na kytaru studoval soukromě a navštěvoval prestižní Rubin Academy of Music v Jeruzalémě. Hledání nových hudebních zkušeností zavedlo jeho kroky nejdříve do Amsterodamu, a následně do New York City. Tady hrál jazz jak se zavedenými muzikanty, ale i se slibnými a nadějnými nováčky. Začal se také vážněji zabývat studiem hudby střední Evropy s libanonským hráčem na oud a arabskou flétnu ney Bassamem Sabou. V roce 1998 nahrál své první sólové album „The Dreamer“ u španělského vydavatelství Fresh Sound/New Talent. Rovněž se podílel na četných dalších projektech. Po návratu do Izraele koncem roku 1999 začal komponovat hudbu, z níž po čase vznikla nahrávka Na'ama, jejím prostřednictvím vzdává Hoffman poctu tradicím klasické arabské hudby, základním hudebním prvkům taksim (improvizované sólo) a maqam (stupnicový hudební prvek). Hoffman své zaujetí pro kombinování jazzu a hudby Středního východu dále rozvíjí i na svém nejnovějším albu s názvem „Evolution“ (RazDaz).

ITAMAR DOARI - Hráč na perkuse doprovázel Avishaie Cohena již loni na koncertě Avishai Cohen Ensemble, dále v červnu vystupoval na Festivalu Respekt v rámci Toy Vivo Tria

Původně na 16. března připravovaný koncert Avishai Cohen Trio se uskuteční 29. 11. 2009 v Rudolfinu, Dvořákově síni.

Série Jazz Meets World dále uvede hned o den později na stejném místě brazilskou noc se saxofonistou Tony Lakatosem a jeho formací, dále 23. března Habiba Koitého, jednu z největších hvězd africké hudby z Mali, a v dubnu a květnu další výjimečné hudebníky z oblasti fúze jazzu a world music.

Vydáno pod