Ošklivec nemá šanci, tvrdí von Mayenburg

Praha - Divadlo na Vinohradech, v komorním prostředí podkrovního sálu, uvedlo v české premiéře hru současného německého dramatika Mariuse von Mayenburga Ošklivec. Název hry souvisí s problémem hlavní postavy. Autor s komediální nadsázkou a fantazií zpracovává téma souvislostí mezi vzhledem člověka a jeho úspěchem ve sféře profesní i soukromé. Nejbližší reprízy se uskuteční 19. a 31. března.

Hlavní hrdina Lette je ošklivý, což mu znemožňuje prosadit se v zaměstnání. Jeho šéf mu dokonce zakáže, aby jel na konferenci prezentovat svůj nový vynález a posílá tam pohlednějšího kolegu. Když se Lette dozví, že i jeho manželka má k jeho vzhledu výhrady, rozhodne se jednat - vyhledá plastického chirurga a podstoupí operaci. Ta dopadne skvěle, je z něj najednou muž s krásnou tváří a věci se začínají měnit.

Výměna tváře ovšem nezmění pouze jeho podobu, ale postupně hluboce zasáhne i celou jeho identitu. Navíc plastický chirurg začíná tuto zdařilou a osvědčenou tvář „tesat“ i do obličejů svých dalších klientů. Prastaré téma „masky, tváře a identity“ tak dostává v Mayenburgově podání nový význam a aktuální podobu.

Mayenburgovu hru nastudovala Natália Deáková, která vystudovala obor režie na Katedře činoherního divadla pražské Divadelní fakulty. Čtyři roky pracuje v Činoherním studiu v Ústí nad Labem jako kmenová režisérka.

Dramatik, dramaturg a překladatel Marius von Mayenburg se narodil v roce 1972 v Mnichově, kde vystudoval staroněmeckou literaturu. Od roku 1992 žije v Berlíně; tam absolvoval „scénické psaní“ na berlínské Vysoké škole umění, kde ho vyučoval mimo jiné i dramatik Tankred Dorst. Začínal jako dramaturg v divadle Barracke; původně šlo o dům pro stavební dělníky, který v roce 1996 dostala skupina studentů kolem režiséra Thomase Ostermeiera. Tento režisér také pravidelně inscenuje Mayenburgovy hry a spolu působí v berlínské Schaubühne am Lehniner Platz, kde měl Ošklivec premiéru před dvěma lety.

Za svou nejslavnější hru Tvář v ohni, která byla přeložena do 25 jazyků, obdržel Mayenburg Kleistovu cenu na podporu mladých dramatiků.