Vítězný film z onkologického festivalu se bude promítat v pražských kinech

Praha - Celkem osmnáct soutěžních filmů se účastní netradičního festivalu, kde dostaly prostor profesionální i laické snímky. Všechny filmy natočili na výzvu farmaceutické firmy a České onkologické společnosti lidé, kterým nějakým způsobem vstoupila do života rakovina. Vítězný snímek, který bude vyhlášen zítra, se bude do konce dubna promítat v pražských kinech.

Své filmy na přehlídku nepřihlásili jen ti, kteří se s rakovinou právě potýkají, ale do filmování se pustili také lékaři a sestry. Filmy musely pouze odrážet tematiku rakoviny, všechny nesou silný emocionální náboj. „Ty emoce jsou tam znát a já bych řekl, že ty snímky, které pojednávaly o úspěšné léčbě, také ukazovaly naději těch pacientů,“ říká vyhlašovatel Onkologického filmového festivalu Petr Honěk.
 

Pacientů s rakovinou je v Česku každoročně diagnostikováno víc a víc, špatná čísla vykazuje zejména statistika nádorů tlustého střeva, prsu nebo prostaty. „Každý třetí Čech onemocní zhoubným onemocněním a každý čtvrtý na zhoubné onemocnění zemře,“ upozorňuje na alarmující ukazatele primářka onkologie Fakultní nemocnice Motol Jana Prausová.

Pozitivem alespoň je, že díky výzkumu a novým lékům nepřibývá pacientů, kteří na rakovinu každoročně zemřou. Šance na vyléčení se zvyšuje, když se podaří nádor odhalit včas. „Mnohem lépe snášejí všechny ty okolnosti, které provázejí nádorové onemocnění, lidé, kteří se dokáží odpoutat od té skutečnosti,“ poukazuje na jeden ze smyslů festivalu Prausová.

Podle Hoňkových slov chtěli také pořadatelé festivalu ukázat, že i s takovouto diagnózou se dá žít plnohodnotný a kvalitní život. Vítězný film se bude během března a dubna promítat také v pražských kinech, a to vždy před běžným programem.