René nebo Občan Havel na týden zdarma

Praha - Na internetu vznikl před pár týdny nový portál dokumentárních filmů, který nabízí přibližně 250 snímků. Sedm z nich, nominovaných na Českého lva, je od 14. března ke zhlédnutí zdarma. Dokumentární portál je projektem pěti evropských měst včetně Jihlavy, která již tradičně pořádají každoroční festivaly dokumentárních filmů, a jeho cílem je rozšířit povědomí o české a světové dokumentární tvorbě. Český dokument zažívá podle odborníků z filmové a televizní akademie nový boom. Dokumenty totiž přestávají být jen televizní a festivalovou záležitostí a postupně se probojovávají na plátna komerčních kinosálů.

„Naším cílem je každý měsíc ve spolupráci s partnery přidat na portál 15 až 20 premiérových filmů měsíčně. Pro diváky to znamená, že mají naprosto ojedinělý přístup k filmům, které v Čechách buď nikdy neběžely, nebo běžely, ale třeba jen po festivalech,“ uvedla pro ČT Jana Ptáčková z organizace Doc Alliance Films.

Dokumentární tvorbu navštívilo v loňském roce v kinech téměř 180 tisíc diváků. Státní fond na podporu a rozvoj kinematografie dotoval tento žánr více než 12 miliony korun. Pro letošní rok jsou v plánu premiéry desítek dokumentárních snímků.

„České filmy se dostávají do kin čím dál víc i díky tomu, že vyhrávají v zahraničí na festivalech ceny, které jim potom pomáhají se propagovat i u domácího publika. Zmíním film Heleny Třeštíkové René nebo také dokument Občan Havel,“ popsala pro ČT poptávku po dokumentech Ivana Miloševičová z Institutu dokumentárního filmu.

Vydáno pod