Žhavá brazilská bossanova ovládne Palác Akropolis

Praha - Virtuózní maďarský saxofonista Tony Lakatos se třemi brazilskými a jedním italským hudebníkem přiveze 16. března v rámci série Jazz Meets World do pražského Paláce Akropolis žhavé rytmy a melodie z Rio de Janeira a složí tak poctu legendárnímu autorovi stylu bossanova Antoniu Carlosovi Jobimu. Tom Jobim, jak mu něžně přezdívají Brazilci, učinil z bossanovy jednu ze symbolických pohlednic Brazílie a jeho skladba "The Girl from Ipanema" se stala čímsi jako druhou brazilskou hymnou a jednou z celosvětově nejhranějších písní. Jobim poskládal noty, jakoby shromáždil všechny brazilské duše do jediné melodie.

Společný projekt Tonyho Lakatose a brazilských hudebníků dává Jobimově hudbě osobitý ráz spočívající v intenzivním dialogu mezi virtuózní hrou na saxofon a tvořivém a melodickém uměním Brazilců. Hudebníci zahrají nejen známé, ale také neznámé Jobimovy písně, a vezmou tak posluchače na krátký výlet Rio de Janeira.

Tony Lakatos patří k nejvýraznějším sólovým saxofonistům, v současné době žije v Německu. Na koncertě jej doplní zpěvačka Juliana Da Silva, kytaristka Zélia Fonseca, na bicí Angela Frontera a kontrabasista Davide Petrocca.

Antonio Carlos Jobim na počátku šedesátých let představil svou hudbu v Carnegie Hall v New Yorku. Smísil brazilskou a americkou hudbu velmi originálním a naprosto přirozeným způsobem, vlídně a neokázale. A vznikl zcela nový rytmus - bossanova. Od té chvíle si Jobimovu hudbu zamilovali jazzmani a interpretovali ji největší hudebníci světa. Mezi nejlepší určitě patří nezapomenutelné nahrávky Stana Getze.