NG představila obrazy zakoupené z Lobkowiczovy sbírky

Praha - Národní galerie (NG) dnes představila kolekci devíti děl, které získala ze sbírky Lobkowiczů. Obrazy zdobily galerii od doby jejího vzniku. V 90. letech je sice vydala v restituci, ale v NG byly umístěny jako zápůjčka. Nyní využila toho, že Lobkowiczové chtěli svoji sbírku prodávat. Za 27,3 milionů korun koupila dva obrazy Karla Škréty, autoportrét Petra Brandla, krajiny Václava Vavřince Reinera a dalších evropských starých mistrů.

Lidé se budou moci většinu z nich prohlédnout ve stálých expozicích Národní galerie. Čtyři zakoupené obrazy jsou součástí Sbírky barokního umění v Čechách ve Schwarzenberském paláci, dva jsou umístěny ve Šternberském paláci a další tři čekají na zrestaurování v depozitáři.

Ze sbírky, kterou na počátku 19. století shromáždil kníže Antonín Isidor Lobkowicz, koupila Národní galerie už v roce 2007 dvě díla za 3,6 a 14,7 milionu korun. Kníže byl zakládajícím členem Společnosti přátel vlasteneckého umění, založené v roce 1996, z níž později vznikla NG.

„Ty obrazy ovlivňovaly novodobou výtvarnou kulturu v této zemi, jsou to sama o sobě vynikající díla, která velmi výrazně zapadají do kontextu sbírek Národní galerie a již v této chvíli tvoří její úhelné kameny,“ uvedl k získání devíti děl ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas.

Oproti nákupům, které NG uskutečnila počátkem 90. let z Waldesovy sbírky a za něž vydal stát přes 100 milionů korun, jde o zlomek. Pro Sbírku starého umění je to přesto nejvýznamnější nákup od roku 1989. Nákup dalšího díla z lobkowiczké sbírky plánuje NG na příští rok.

Přírůstek ve sbírkách Národní galerie
Zdroj: ČT24