České muzeum výtvarných umění stále ve sporu

Praha - Českému muzeu výtvarných umění (ČMVU) zůstanou podle jeho pověřeného ředitele i po jeho přestěhování do bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře současné prostory v centru Prahy. Zaměstnanci muzea i někteří historici umění se stále obávají o budoucnost instituce a jsou s pověřeným ředitelem Janem Třeštíkem i se zřizovatelem - Středočeským krajem - v ostrém sporu.

Třeštík plánuje změnu statutu, která je podle něj nutná kvůli stěhování i kvůli změně rozsahu činností muzea - bude se podle plánů kraje zabývat i komerční činností. Využití objektu v Husově ulici je podle něj neefektivní vzhledem k požadavkům kladeným na současné muzejní instituce. Výstavní prostory podle něj zůstanou v současné velikosti, zároveň ale uvádí, že v objektu bude i prodejna produktů „prestižních středočeských výrobců“ a kavárna. Do objektu chce nyní kraj navíc umístit i svou teprve vznikající univerzitu.

Podle kritiků muzeum hledat koncepci nepotřebuje a léta dobře funguje. Třeštík by jako pouze pověřený ředitel neměl statut měnit, s řízením podobné instituce podle nich nemá zkušenosti a jako galerista by mohl být ve střetu zájmů. 

ČMVU versus Středočeský kraj

  • Ve třech domech v Husově ulici muzeum (dříve Středočeská galerie) sídlí od 70. let.
  • Objekt bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře se rekonstruuje od konce 90. let, jeho otevření se několikrát odkládalo a mělo být především stálou expozicí rozsáhlých sbírek muzea. Podle zaměstnanců muzea se ale nikdy nepočítalo s tím, že by instituce měla opustit své prostory v Praze.
  • V únoru nový hejtman David Rath (ČSSD) odvolal dlouholetého ředitele muzea Ivana Neumanna. Podle kraje se tak stalo proto, že nesplnil jeho požadavek přemístit muzeum z Prahy do Kutné Hory. Rath tvrdí, že Neumann z tohoto úkolu tři měsíce nesplnil vůbec nic, Neumann označuje tyto důvody za nepravdivé. Za Neumanna se postavilo i několik odborných organizací.

„Hledali jsme schopného manažera, ne nějakého odborníka světového formátu na umění. To jsou dvě rozdílné věci. Má-li někdo zprovoznit muzeum, tak potřebuje hlavně manažerské schopnosti, a má-li někdo zodpovídat za uměleckou úroveň sbírek, tak pak je třeba umělecké vzdělání,“ řekl dnes novinářům Rath. Třeštík podle něj odpovídá za organizačně-ekonomickou část, a měl by být tudíž hlavně manažerem. „Ubezpečil nás, že tyto věci utlumil a přerušil, a tak není ani v právním, ani ve faktickém střetu zájmů,“ dodal k otázce možného  střetu zájmů Rath.

Třeštík je řízením muzea pověřen do doby, než skončí výběrové řízení na obsazení tohoto místa. Konkurz ale zatím nebyl vypsán, podle Ratha se tak stane až po přestěhování muzea do Kutné Hory. To by se mělo uskutečnit během letošního roku, sbírky už jsou v bývalé koleji umístěné.