České filmy bodují na zahraničních festivalech

Praha - Celovečerní snímek režisérky Heleny Třeštíkové René zvítězil v sekci dokumentů na 13. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Sofii. Třeštíková zároveň získala i možnost nabídnout svůj film divákům bulharské národní televize. Na sofijském festivalu se promítali také Karamazovi Petra Zelenky. Další ocenění získal snímek Jana Baleje nazvaný Jedné noci v jednom městě. Na šestém ročníku filmového festivalu v Teheránu obdržel Zlatý křišťálový glóbus za nejlepší celovečerní animovaný film.

René

„Jedná se o film, který díky soustavnému dvacetiletému pozorování života hlavního protagonisty zachycuje podstatu dokumentární tvorby. Ta se stává intimní symbiózou života a filmu, vrcholící 'aktem lásky',“ zdůvodnila mezinárodní jury své rozhodnutí.  

„Dokumenty se na této přehlídce hodnotily poprvé,“ informovala Radka Labendz z oddělení komunikace Českých center v Praze. Uvedla, že v mezinárodní porotě měla česká kinematografie svého zástupce. Byl jím dokumentarista Pavel Štingl, který v Sofii osobně uvedl přehlídku vlastních filmů.

Díky dokumentu René se Helena Třeštíková stala první českou držitelkou prestižní Evropské filmové ceny, které se přezdívá „evropský Oscar“. Tento snímek mapuje životní osudy recidivisty Reného Plášila po dvě desetiletí. Začíná koncem 80. let, kdy se šestnáctiletý René dostal za krádež na dva a půl roku do nápravného zařízení. Končí v době, kdy je hlavní postava po nekonečné sérii pobytů ve vězení propuštěna a začíná se na svobodě živit dalšími pochybnými aktivitami. Jeho osudy filmařka sleduje dál.

Jedné noci v jednom městě

K ocenění Balejova animovaného filmu uvedla Alena Vandasová ze společnosti Maur Film, kde tento projekt vznikl, že je to další z řady festivalových poct, které tento snímek v zahraničí získal. „Jeho festivalovou účast můžeme počítat po desítkách. Bez nadsázky lze říci, že už byl uveden na všech světových kontinentech,“ dodala
Vandasová.  

Producent společnosti Maur Film Martin Vandas řekl, že firma nyní hlavní
úsilí zaměřuje na financování nového celovečerního Balejova projektu
nazvaného Malá z rybárny. „Máme potvrzen zájem zahraničního koprodukčního partnera a čekáme na rozhodnutí fondu na podporu kinematografie, což bude jeden z důležitých momentů dalších jednání. Máme opravdu kvalitní látku i výborný realizační tým - z toho vycházejí naše velmi neskromné ambice s tímto projektem,“ uvedl Vandas.