Pikantní menu předkládají studenti zlínského Ateliéru reklamní fotografie

Praha - Výstava Menu 2008 - Poslední objednávky je v pořadí druhou z připravované série přehlídek studentských prací Ateliéru reklamní fotografie na Fakultě multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Expozice zahrnuje diplomové a bakalářské práce vzniklé v průběhu roku 2008 a stejně jako předešlé výstavní projekty dokazuje výrazné překročení deklarovaného zaměření ateliéru na reklamu a užitou tvorbu směrem k nezávislému uměleckému projevu v podobě fotografie a videa.

V bohaté a rozmanité nabídce studentského „menu“ je možné si zgustnout na fotografiích všech možných podob nepředstírajících společnou koncepci či tematické zastřešení. To, co mají soubory společné, je brilantní práce s technikou a zároveň schopnost tvořivě ji využít spolu s neotřelým přístupem ke zvoleným tématům. Výstava představuje širokou škálu fotografických projevů od sociálně laděných snímků přes nostalgické ohlédnutí se za uplynulým dětstvím až po konceptuální zkoumání každodenní banální reality. Situace, podávané často s nadsázkou charakteristickou pro vizualitu módní fotografie, jsou zasazeny do rámce tklivé krajiny industriálního městského prostředí a dekorativního domácího interiéru - někdy i v rámci jediného souboru.

Ateliér reklamní fotografie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v posledních letech příjemně překvapil vizuálně přesvědčivými diplomovými pracemi, jakož i intenzivní výstavní a publikační činností, čímž prokázal svou schopnost dostihnout v kvalitě studentské tvorby mnohem starší a zavedenější české katedry. Výsledek práce v loňském školním roce teď zlínští studenti předkládají na tácu pod stříbrnou pokličkou.

Na výstavě se svými bakalářskými pracemi z loňského roku představí Eva Končalová, Jan Krejčí, Zuzana Ovčiariková, Dana Pololáníková, Jakub Skokan, Jaroslav Široký, Martin Tůma a Petr Willert a diplomovými pracemi pak čerství magistři Michal Reichstäter, Natálie Řeřichová a Ondřej Straka.

Slavnostní zahájení se uskuteční ve středu 18. 3. 2009 v 18.00 v Galerii GAMU, Malostranské nám. 12, Praha 1. Výstava potrvá do 30. 4. 2009.