Recenze: Osobní divadlo výborně hraje v nedivadelním prostředí

Praha - V komorním prostředí starého stylového domu z roku 1520 s malovaným renesančním stropem na Malé Straně hrají herci sdruženi pod názvem Osobní divadlo hru Jeana Clauda Carrièreho TERASA. Tato hra patří mezi nejúspěšnější komedie přelomu tisíciletí. Francouzský autor Jean-Claude Carrière, jeden z nejvyhledávanějších filmových scénáristů současnosti, spolupracovník Louise Buñuela, Petera Brooka či Miloše Formana, tu v sedmi různorodých postavách vytvořil komediální obraz současnosti, která má tendenci z nás všech dělat pomatence.

Carrièreho text v současnosti hraje v Česku několik divadelních souborů zároveň. Na rozdíl od klasických divadel Osobní divadlo zasadilo hru do netradičního prostředí, což vskutku přináší nevšední zážitek. V části ne příliš velké místnosti Klubu vinárny Zlatý had se odehrává tragikomický příběh jednoho manželství, které vyčpělo. Diváci sedí u večeře a popíjejí z vybraných vín a při tom sledují plejádu figurek, jež se shodou okolností připlete v rozhodující chvíli do domácnosti, která končí, aby mohla začít znova. Poločas rozpadu, zachycený v textu, jako by lákal i ostatní postavy k využití náhle vzniklé energie pro osobní změnu nebo alespoň o chvilkové přitulení se k této možnosti.

Protože se představení neodehrává na klasickém jevišti, ale v prostoru, kde hlediště od jeviště není nijak výrazně odděleno, vzniká ojedinělý pocit, jako bychom seděli přímo v onom bytě a byli přímými svědky soukromých okamžiků, které jsou jinak před námi skryty za zdmi a okny městských budov. Diváci se tak stávají součástí děje a vzniká prostor pro nevšední prožití divadelního představení.

Herci Osobního divadla ve svých hereckých kreacích nezapřou, že vyšli z dílny Jaroslava Duška, který představení režíroval. Výrazná stylizace projevu a důraz kladený na pohybovou stránku jednotlivých postav, potvrzují Duškův rukopis. Nosnou osou inscenace je umění herců v miniaturním prostředí navázat úzký kontakt s divákem, aniž by této danosti nějak zneužívali. I když se to nabízí, diváci nejsou vtahováni do hry nijak jinak než svým prožitkem. Stylizace hereckého projevu balancuje na hraně karikatury, ale nikdy nesklouzne do lacinosti a podbízivosti.

Herci Osobního divadla v tomto představení velmi zdařile ukazují, co znamená pojem autorského herectví, jež Jaroslav Dušek vždy propagoval. Každá postava si udržuje svůj výrazný charakter, ale celek je tím doplňován, nikoli narušen. Individuální projev vložený do služeb celku, jedinečné prostředí a možnost sledovat divadelní příběh v podstatě jakoby z vlastního obýváku, to vše dodává odehrávanému na nevšední originalitě.

Jean Claud Carrière: TERASA - Osobní divadlo. Nejbližší představení v pátek 27. 3. od 20 hodin. Klub Zlatý had, Břetislavova 17, Praha 1 - Malá Strana. Vstupné 490 Kč - v ceně je zahrnuto vstupné a gurmánská večeře, která je plánovaná od 19 hodiny.