Klaus bulharskému prezidentovi hrál jazz, o Entropě mluvit nechtěl

Praha - Koncert kvintetu bulharského klavíristy Milcha Levieva, který začal v osm večer ve Španělském sále Pražského hradu, je poněkud netradiční hned ze dvou důvodů. Jubilejní padesátý koncert v rámci cyklu Jazz na Hradě lze poprvé sledovat i on-line na internetu. Navíc si Milcho Leviev Quintet poslechl český prezident Václav Klaus se svým bulharským protějškem Georgim Parvanovem. I když se Klaus nedávno zmínil, že jedním z témat hovoru při setkání bude zřejmě i Entropa, dnes uvedl, že nemá důvod začínat diskusi na toto téma.

„V 95 procentech tam hraje někdo jiný - jiní lidé z jiných zemí s jiným programem,“ řekl Klaus o cyklu Jazz na Hradě, který vznikl z jeho iniciativy, „dneska máme zrovna bulharský jazz. Pan bulharský prezident, který je na cestě z Litvy do Bulharska, se dokonce rozhodl, že to vezme oklikou přes Prahu a zastaví se u nás.“

Parvanov nejprve s Klausem a jeho ženou Livií povečeřel a jazzové večery na Hradě ocenil: „Chci blahopřát panu prezidentovi Klausovi k výborbné myšlence organizovat tyto koncerty. To, že je to již 50. koncert v pořadí, je důkazem, že to byla myšlenka velmi živoucí.“

Od roku 2004, kdy Hrad otevřel jazzu dveře, vystoupilo v jeho prostorách přes osmdesát kapel a uskupení. Jazzový cyklus má podtrhnout jedinečnost Pražského hradu jako kulturního a společenského centra.

Prezidentská medaile pro „nestora českého jazzu“


Ještě před zahájením Levievova vystoupení udělil Klaus prezidentskou medaili Lubomíru Dorůžkovi, spisovateli, publicistovi a hudebnímu znalci. „Moc vám děkuji za to, co jste všechno pro jazz u nás udělal. Pro naši generaci, o kousek mladší, jste byl tím, který jazzu tady u nás, podle mého názoru, dal nejvíce,“ řekl prezident při předávání medaile Dorůžkovi, který dnes oslavil 85. narozeniny.

Dnes večer k jedinečnosti přispěje kvintet Milcha Levieva, plovdivského rodáka, který má na svém kontě řadu jazzových alb i nahrávek vážné hudby. Působil například jako sólista a dirigent v Sofijské a Plovdivské filharmonii, jazzu se věnoval v kvartetu Jazz Focus 65.

Klaus: Já o Entropě nezačnu

„Nemám zrovna důvod, abych načínal debatu o Entropě. Nebudu ten, který to nakousne,“ odmítl dnes Václav Klaus, že by tématem večerního setkání s bulharskou hlavou státu byla i kontroverzní plastika Davida Černého. Ta po dobu českého předsednictví zdobí budovy Rady EU v Bruselu a její odhalení vyvolalo rozporuplné reakce.

Černý původně tvrdil, že autorem plastiky, která se trefuje do stereotypů spojovaných s jednotlivými zeměmi, je 27 evropských umělců. Ukázalo se ale, že autorem je on sám a jeho spolupracovníci. Z unijních zemí proti Entropě vystoupily ostře dvě. Slovensko, znázorněné jako uherský salám převázaný maďarskou trikolorou, se nakonec spokojilo s omluvou. Bulharsko si vyžádalo, aby „jeho“ část skládačky, která jej představuje jako turecký záchod, byla zakryta černou látkou.