Jeden svět končí i nekončí

Praha – V kmenovém kině festivalu Jeden svět – v kině Lucerna – byly dnes večer předány ceny vítězům jedenáctého ročníku. Ceny v hlavní soutěži přiřkla porota americko-italskému filmu Pod úrovní moře a dokumentu Gyumri režisérky Jany Ševčíkové. Předáním ocenění byla zakončena hlavní festivalová část, filmová přehlídka dokumentárních snímků o lidských právech se ale bude v průběhu března a dubna představovat v dalších českých městech i v zahraničí. Filmy, které diváky nejvíce zaujaly, budou promítány 20. a 21. března v rámci Ozvěn Jednoho světa ve dvou pražských kinech.

Hlavními tématy letošního ročníku jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplování, ekonomika a finanční krize. Promítání dokumentů bylo – jako už tradičně – spojeno i s diskusemi a přednáškami.

Ředitele festivalu Igora Blaževiče potěšil velký zájem diváků. „Ještě více než rekordní počet návštěvníků mě osobně těší skutečnost, že drtivá většina z nich zůstává po projekcích v kinech na debaty s hosty festivalu či s odborníky na dané téma,“ uvedl.

Kam dál za dokumenty

Divácky nejúspěšnější filmy budou promítány i po skončení festivalu – 20. a 21. března v kinech Lucerna a Světozor (viz rámeček). Výběr z dokumentární tvorby je také umístěn na webovém speciálu České televize.
Festival Jeden svět je oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví. Kromě českých měst bude část dokumentů prezentována také v Bruselu (27.–30. 4) a ve Washingtonu (25.–28. 3). Ozvěny filmové přehlídky proběhnout ale i v dalších světových městech.

Oceněné filmy

V hlavní soutěži se udělují ceny dvě. Cenu za nejlepší film získal dokument Pod úrovní moře (Gianfranco Rosi; USA, Itálie), který zachycuje v průběhu čtyř let osudy sedmi obyvatel osady v kalifornské poušti. Milan Fridrich, ředitel zpravodajství ČT, která je hlavním mediálním partnerem festivalu, předá Cenu za nejlepší režii Janě Ševčíkové. Porotce zaujala dokumentem o arménském městě Gyumri, postiženém před dvaceti lety zemětřesením, při němž zahynuly desetitisíce lidí. „Nefilmařská“ porota, v níž jsou zastoupeni ti, kteří se angažují na poli obrany lidských práv, uděluje Cenu Rudolfa Vrby. V 11. ročníku ji získal snímek Zahnat ďábla do pekla (Gini Reticker, USA). Pozoruhodný příběh o velké odvaze liberijských muslimských i křesťanských žen, které se bez ohledu na vyznání rozhodly společně se zasadit o ukončení krvavé občanské války a do země v troskách opět zavést mír.

Film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, obdrží Cenu Václava Havla. Získal ji snímek, který festival Jeden svět zahajoval – Barmský VJ dánského režiséra Anderse Østergaarda.
V soutěžní kategorii krátkých forem, která zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut, byla udělena Cena primátora hlavního města Prahy. Primátor Pavel Bém ji předá režisérovi snímku Tři Goranu Devićovi (Chorvatsko). Dević vyzpovídal tři muže aktivně zapojené do války na území bývalé Jugoslávie.

Kromě těchto hlavních cen byly uděleny také Studentská a Divácká cena, Zvláštní uznání hlavní poroty a Čestné uznání poroty Ceny Rudolfa Vrby.

OZVĚNY JEDNOHO SVĚTA

Pátek 20. 3.

  • Lucerna: Zapomenuté transporty do Polska (19:30); Tři (21:30); Svědectví z Tibetu (21:30)
  • Světozor: Afghánské ženy za volantem (19:30); Armáda v sárí (21:30)


Sobota 21. 3.

  • Lucerna: Japonský příběh lásky a nenávisti (19:30); Barmský VJ (21:30)
  • Světozor: Zahnat ďábla do pekla (19:30); Pizza v Osvětimi (21:30)