Kunderovi vyjde ve Francii nová kniha. Jmenuje se „Une rencontre“

Paříž - Une rencontre je název nové sbírky esejů francouzského spisovatele českého původu Milana Kundery. "Une rencontre" lze přeložit do češtiny jako "setkání", ale také jako "střetnutí" nebo "srážka". Vydavatelství Gallimard, u něhož Kunderovy knihy vycházejí, dnes uvedlo, že nová spisovatelova kniha vyjde ve Francii příští čtvrtek 26. března.

Soubor devíti esejů údajně pokračuje v linii předchozích Kunderových děl jako L'Art du roman (Umění románu) o literatuře a tradici románu v evropské literatuře a Le Rideau (Opona).

Spisovatel se zabývá existenciálními a estetickými otázkami, jež jsou mu tradičně blízké. Opírá se přitom o myšlenky velkých myslitelů a spisovatelů, mezi něž patří Francis Bacon, François Rabelais, Anatole France, Fjodor Dostojevskij nebo Gabriel García Márquez.

Knihu si je možné objednat také po internetu.

MILAN KUNDERA oslaví 1. dubna 80. narozeniny. V současnosti je zřejmě nejúspěšnějším autorem českého původu působícím v zahraničí. Autor knih jako například Směšné lásky, Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí emigroval v roce 1975 do Francie a od 80. let píše pouze francouzsky. Ne všechna jeho díla byla přeložena do češtiny. Zatím posledním románem, který vyšel česky, je Nesmrtelnost (1993).

V minulém roce se Kunderovo jméno skloňovalo především v souvislosti s článkem časopisu Respekt. Vyplývalo z něho, že Kundera v roce 1950 udal komunistické policii západního agenta Miroslava Dvořáčka. Spisovatel nařčení odmítl a žádal po Respektu omluvu. Nedočkal se jí, s Respektem se ale prý soudit nechce.

Vydáno pod