Cesty lásky jsou nevyzpytatelné

Praha - Podle scénáře Eugena Lišky vznikl nový televizní film Otakára Maria Schmidta Herbert v ringu. Snímek z prostředí nápravného zařízení pro mládež odvysílá Česká televize na prvním programu v neděli 22. března od 20 hodin. V hlavní roli duchovního otce, který v zájmu výchovy svých svěřenců, začne boxovat, se představí Jiří Havelka. Po čtyřiceti letech se před filmovou kamerou znovu objevila Naďa Urbánková, která se ujala role ředitelky ústavu.

Do nápravného zařízení pro mladistvé přichází mladý kněz Herbert, aby zde vykonával pastoraci. Herbert se od samého počátku střetává s neprostupnou komunikační bariérou. Oporu nenachází ani ve vychovatelském sboru, jehož šedivou eminencí je zástupce ředitelky přezdívaný Šéfík. Herbert pochopí, že má-li hlouběji proniknout do života ústavu, musí přijmout zdejší pravidla. Je však otázkou, zda díky tomu získá i náklonnost mladých delikventů, nebo jej naopak zničující zážitek připraví o poslední zbytek chuti do práce.

„Herberta do nápravného zařízení přivedla také trochu pýcha. Z počátku měl asi představu, že když si oblékne džíny a tričko a bude se chovat uvolněně všechno půjde samo. Nakonec i on musí projít 'cestou kříže', aby sám sebe našel,“ přibližuje základní myšlenku filmu režisér.

„Když jsem si přečetla scénář, tak jsem s přijetím role neváhala ani minutu, přesto, že jsem nehrála už hodně dlouho. Ta role je zajímavá a bez ohledu na vrásky a špeky nabízí možnost něco vytvořit,“ uvedla ke svému obsazení Naďa Urbánková.

„Paní Urbánková i Martin Dejdar v roli “záporáka„ dodali filmu opravdu šťávu a já jsem moc rád, že jsme spolupracovali. Musím podotknout, že se vytvořil opravdu výborný natáčecí štáb a doufám, že to na filmu bude vidět,“ uzavírá rozhovor ve Studiu 6 na ČT24 Otakáro Schmidt.

Herbert v ringu - ČT1: 22. března ve 20 hodin. Hrají: J. Havelka, M. Dejdar, J. Dolanský, M. Nechvátal, N. Urbánková a další. Scénář E. Liška. Kamera V. Bělohradský. Režie O. Schmidt.