Za zásluhy o divadlo pro děti převezme cenu Petr Nikl

Praha - Spisovatel, výtvarník, hudebník, herec, performer, fotograf - to vše jsou profese, jimž se věnuje umělec Petr Nikl. Jeho multižánrovou kreativitu, originální hudební, výtvarný a dramatický projev ocení české středisko Mezinárodní organizace divadel pro děti a mládež ASSITEJ. Cenu mu udělí v pátek 20. března v pražském Divadle v Celetné v rámci jeho hudebně-divadelního pásma s názvem Bludný rybář.

Nikl ocenění převezme za svou otevřenost všem věkovým kategoriím. A také prý za to, že na otázku, jakou svou roli má nejraději, odpověděl, že roli tatínka. 

Loni cenu ASSITEJ získal herec, režisér a hudební skladatel Jiří Vyšohlíd z královéhradeckého Divadla Drak. V minulosti jí byli poctěni ještě Jan Borna, Eva Tálská, Iva Peřinová, Zoja Mikotová, Hana Franková Hniličková a Alena Urbanová.

Světový den divadla pro děti a mládež se slaví 20. března

Představení Bludný rybář bude součástí přehlídky konané ke Světovému dni divadla pro děti a mládež. Letos byla zahájena ve středu 18. března a nabídne 14 představení, řekla Alena Kulhánková z pražského Divadelního ústavu. Přehlídku pořádá Institut umění - Divadelní ústav a české středisko ASSITEJ za spolupořadatelství Sdružení pro tvořivou dramatiku, Divadla v Celetné a Klubu Mlejn už podeváté.

Letos se přehlídky zúčastní Janáčkova konzervatoř Ostrava, jejíž studenti zahrají semaforskou Kytici. Představí také loutkového Fausta českobudějovického Studia dell˙arte, Helverovu noc domácího divadla Kašpar a především Niklovo autorské představení. Těm nejmenším je určena inscenace Divadla bez hranic, kterou s jeho členy nastudovala Zoja Mikotová, a projekt Naivního divadla z Liberce s názvem Pečení holubi aneb Přísloví.

Starší mládež se může těšit na inscenaci Dvacet tisíc mil pod mořem Divadla Antonína Dvořáka z Příbrami a projekt s názvem Aha! souboru Charmsovy bublinky ze Základní umělecké školy Žerotín z Olomouce. „Na její pražskou premiéru se snad přijde podívat i autorka předlohy Daniela Fischerová,“ podotkla Kulhánková.

ASSITEJ byla založena v roce 1965. Československé středisko bylo jejím členem od počátku.