Evropská divadla si dala sraz v Chebu

Cheb - Západočeské divadlo v Chebu hostí druhou část projektu čtyř evropských divadel Quartet - Vize Evropy. Přehlídka, jejíž první část se loni konala v srbském Novém Sadu, nabídne divákům vedle divadelních inscenací besedy s tvůrci, výstavy, koncerty i ochutnávky pokrmů a vín jednotlivých evropských regionů. Součástí festivalu bude také experimentální dílna, jejíž výsledek zhlédnou diváci na závěr přehlídky 28. března zakončí. Přehlídka se poté přesune do Maďarska a Francie.

Čtyři země, čtyři divadla 

Cílem festivalu je ukázat divákům pestrost evropských kultur. Srbsko na přehlídce zastupuje Srbské národní divadlo v Novém Sadu, Českou republiku Západočeské divadlo v Chebu, Maďarsko divadlo Géza Gárdonyi Színház z lázeňského města Eger a Francii soubor Théatre du Rictus z Nantes. Každé ze zúčastněných divadel má jiný charakter a výrazně ovlivňuje místní kulturní scénu.

Přehlídka se koná postupně v místech působiště všech jejích aktérů - po Novém Sadu a Chebu se od 26. do 30. října bude konat v maďarském Egeru a její závěrečná část se uskuteční na začátku března příštího roku ve francouzském Ancenis.

Integrační experiment 

Vrcholem festivalu bude experimentální dílna, na které se podílejí umělci ze všech zúčastněných divadel. Rámcové zadání dílny zní Utopie a Evropa. Herci jednotlivých divadel se během několika festivalových dní pokusí nalézt odpovědi na otázky, zda je celý projekt evropské integrace utopií a zda se mohou lidé různých zkušeností, kulturního zázemí, jazykové vybavenosti spolu domluvit i hrát divadlo. Výsledek experimentu bude divákům prezentován závěrečný den festivalu.

Mezinárodní divadelní projekt Quartet - Vize Evropy získal v rámci Programu Kultura EU grant ve výši 200 tisíc eur (asi 5,4 milionu korun), což představuje přibližně polovinu rozpočtu akce.