Noví držitelé Thálií budou známi dnes večer

Praha - Celkem osm cen Thálie v kategoriích činohry, opery, baletu a muzikálu za mimořádné jevištní výkony v loňském roce bude dnes uděleno v Národním divadle v Praze. Na ocenění nominovali členové porot například Zuzanu Stivínovou, Filipa Blažka, Františka Němce, Lucii Bílou nebo Jiřího Langmajera. Večerem bude počtvrté provázet plzeňský dramatik, režisér a herec Antonín Procházka a v přímém přenosu jej od 20:00 uvede ČT1.

„Nikde na světě podobný způsob odměny pro herce neexistuje. To se podařilo jenom nám a všude, když jsme na různých mezinárodních sympoziích hereckých a divadelních asociací, se nás ptají, jak jsme to dokázali,“ řekl časopisu ČT+ Václav Postránecký, prezident Herecké asociace, která ceny uděluje. 

Ceny bez hranic

Z celkového počtu dvou desítek nominací jich 11 směřuje do Prahy. Čtyři nominace má pražské Národní divadlo a dvě Národní divadlo v Brně. Po dvou nominacích získalo Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem a také pražské Divadlo Broadway za muzikál Adéla ještě nevečeřela. Další nominace směřují do Zlína, Hradce Králové, Příbrami, Ostravy a Plzně. Dvě má pražské Divadlo Archa - za ztvárnění hlavní ženské role v Havlově Odcházení Zuzanou Stivínovou a za výkon Nataši Novotné v mezinárodním tanečním projektu Small Hour souboru 420people.

Podle statutu mohou ocenění získat i cizinci, pokud roli nastudovali na českém území a je trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu. Zahraniční umělce tentokrát v opeře zastupují čínský tenorista WeiLong Tao (Wej Lung-tchao) a pěvkyně Christina Vasilevová. Ta má sice bulharského otce, ale po matce je „domácí“ a uměleckou kariéru založila na tuzemských scénách.

Přehled všech nominovaných zde.

Kromě výročních cen Thálie budou udělena i ocenění za celoživotní mistrovství v oboru činoherním, operním, baletním a cena herci do 33 let za mimořádný jevištní výkon.

Golden Crock
Zdroj: ČT24/Linda Fryčová