Šaty pro chameleona & spol.: výstava oceněných prací českých designérů

Praha - Vítězové třetího ročníku cen Akademie designu ČR představují své práce na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Vítězem cen Czech Grand Design 2008 se v sobotu stal designér Jan Čtvrtník. Akademie ho ocenila za jeho vázy a kolekci sedacího nábytku. Výstava potrvá do 13. dubna a později se představí také v Brně.

Ukázku z variabilní módní kolekce s názvem Cache-Cache má na výstavě Monika Drápalová, která se stala Oděvní designérkou roku. „Je to vlastně na principu chameleona, který se přizpůsobuje prostředí. Žena může jít třeba v halence, jde na záchod a udělá si z ní šaty,“ vysvětluje návrhářka. 

Zájemci si mohou prohlédnout i nejnovější design Botasek, držáky na kola nebo lavičky určené do českých měst. Lampy ve tvaru houbiček pocházejí z dílny designéra Reného Šulce.

„Noha je laminátová, stínidla tvoří ručně foukané, třívrstvé sklo. Tvar stínidel je rotačně symetrický, což je ideální technologie pro ruční foukání skla,“ vysvětluje mladý tvůrce.

Kaplický-designér

Velká část výstavy je věnována Janu Kaplickému, který vstoupil do Síně slávy českého designu. Ukazuje ho i jinak než jako architekta.  
„Soustřeďujeme na jeho designérskou tvorbu a zároveň na to propojení mezi architekturou a designem, protože on byl spíše architektem, který designoval budovy,“ říká kurátor výstavy Jiří Macek. V Uměleckoprůmyslovém muzeu jsou vystaveny i jeho poslední práce -  skici, svítidlo Flora nebo skleněné a porcelánové servisy, které navrhoval pro italskou designérskou špičku Alessi.

Ceny Czech Grand Design mají podle pořadatelů upozorňovat veřejnost odbornou i laickou na mimořádné osobnosti a činy v daném oboru. O udělení cen rozhoduje Akademie designu ČR, která má 50 členů z řad kurátorů, teoretiků či novinářů z oboru. Letos poprvé vybírali vítěze i zahraniční odborníci. Akademie mezi svými členy měla i kurátory významných zahraničních muzeí a pořadatelé si od jejich účasti slibují také zvýšení povědomí o současném českém designu ve světě. Záznam předávání cen uvede Česká televize na programu ČT2 27. března.