Vězeňkyním pomáhá umění přežít

Neratovice - Dvanáct vězeňkyň ze Světlé nad Sázavou přijelo do Neratovic, aby místním žákům základních i středních škol vypovědělo své životní příběhy. Během dvouhodinového programu, který věznice pořádá v rámci prevence kriminality, se studenti mohli seznámit s tím, jak vypadá běžný den ve vězení, a dokonce i slyšet vězeňskou kapelu Key Band.

Nejčastější příčiny toho, proč se ženy ocitají za mřížemi, jsou krádeže, obchod s drogami nebo loupežná přepadení. Například pro šestadvacetiletou Terezu byl zlomem rozvod rodičů, který řešila drogami. Ve Světlé nad Sázavou teď musí strávit 6 let za vyloupení banky.

„Vyzkoušela jsem tripy, extáze, perník a už ve 14 jsem začala brát heroin. Aplikovala jsem ho hned nitrožilně a vlastně jsem byla závislá na opiátech asi 8 let,“ svěřila se Tereza.

Žáci a studenti z Neratovic se dozvěděli, jak přísný režim ve vězení panuje - odsouzené mluvily ale i o tom, jak těžké pro ně bude žít se záznamem v trestním rejstříku. „Kamkoliv přijdu, budou na mě koukat skrz prsty, protože jsem něco udělala, a je jedno, jestli jsem prodávala drogy nebo jestli jsem kradla,“ řekla Míša.

Vězeňkyně si snaží nesvobodný život zpříjemnit zpěvem a tancem. Před třemi lety založily dokonce kapelu a taneční skupinu Ďáblovy holky. Díky tomu jedna z odsouzených mohla svůj příběh zveršovat.

„Ve večerních hodinách se věznicí často rozléhal zpěv z různých oken kulturních místností, a tak jsme si řekli - proč tomu nedát nějakou formu,“ zveřejnila inspiraci ředitelka věznice Světlá nad Sázavou Kamila Meclová. „Mohu zpívat o čem chci, jak chci. To je to kladné. Jinak je tam všechno záporné,“ doplnila informací vězeňkyně Martina.

Studentka, která představení zhlédla, se svěřila: „Bylo to zajímavé a hlavně mě to hodně ponaučilo. Nechtěla bych se v tomhle ocitnout. Nechtěla bych zůstat někde ve věznici.“

Vězeňkyně se svým programem už vystoupily např. v Mladé Boleslavi a příští měsíc si je budou moci poslechnout studenti v Havlíčkově Brodě nebo v Praze.