Národní galerie představuje dva půjčené Braquovy obrazy

Praha - Návštěvníci Veletržního paláce v Praze mohou do 24. června vidět dva obrazy Georgese Braqua zapůjčené z Francie. Recipročně je Národní galerii v Praze zapůjčilo Muzeum moderního umění v Lille. Obrazy La Roche de Guyon a Továrna Rio-Tinto v L'Estaque jsou vystaveny ve stálé expozici francouzského umění 19. a 20. století.

NG za Braquova díla půjčila na výstavu do Francie nazvanou Hypnose několik děl ze své sbírky - kresby a grafiky od Josefa Čapka, Jana Konůpka, Bohumila Kubišty a dalších. Na stejnou výstavu putoval i olej Františka Kupky z 20. let.

Georges Braque zaujímá v dějinách moderního malířství významnou roli jako spoluzakladatel kubismu. Dvě významné krajiny tohoto francouzského malíře La Roche-Guyon z roku 1909 a Továrna Rio-Tinto v L'Estaque z roku 1910 představují umělcovu tvorbu, kdy již opustil dřívější fauvistická východiska.

„V té době již byl autor plně zaujat malbou Paula Cézanna a od poloviny roku 1909 dochází k prvnímu prolnutí malby Braqua, který pracuje na březích Seiny v La Roche-Guyon, a Pabla Picassa v Horta de Ebro v Katalánsku,“ uvedla kurátorka galerie Olga Uhrová.

V krajinných námětech z La Roche de Guyon a L'Estaque malíř dokončil vyloučení smyslové skutečnosti a rozrušení perspektivy ve prospěch rytmického rozčlenění abstraktní formy předmětu do plochy obrazu. Obě práce představují již výrazné malířovo nakročení ke kubismu.

Zápůjčka děl podle Uhrové významně obohacuje obrazový soubor děl Braqua v Národní galerii v Praze, pro nějž jsou charakteristická zejména zátiší s hudebními nástroji v časovém rozpětí od kubismu z roku 1910 až k tvorbě neoklasicismu 20. let.