Nová iniciativa upozorňuje na grantovou politiku MK

Praha - Proti snížení podpory živému umění z peněz ministerstva kultury dnes přišlo před České muzeum hudby v Praze demonstrovat zhruba sto lidí. Protest uspořádala nově vzniklá iniciativa Za Česko kulturní a vybrala si k tomu den, kdy do Prahy přijíždějí účastníci mezinárodní konference o významu kultury v postindustriální společnosti. Název iniciativy odkazuje k akci Za Prahu kulturní, která před rokem sdružovala lidi nespokojené s kulturní politikou města.

Konference Fórum pro kreativní Evropu je nejvýznamnější akcí ministerstva kultury během českého předsednictví EU. Konference má představit potenciál kultury jako významného ekonomického faktoru i důležitého prvku občanské společnosti. Pro její hosty bylo dnes v muzeu hudby připraveno slavnostní zahájení, demonstranti se jim pokoušeli předat informace o letošní dotační politice českého ministerstva kultury.

Před Českým muzeem hudby se sešly desítky lidí s transparenty kritizujícími ministerstvo kultury. Několik mladých divadelníků přineslo alegorické postavy v životní velikosti, které symbolizovaly například hlad umělců.

Jan Vávra, iniciativa Za Česko kulturní:

„Chceme upozornit na paradox, že ministerstvo kultury pořádá konferenci o kreativitě za účasti významných odborníků na kulturní politiku v momentě, kdy samo svojí kulturní politikou kreativitu dusí. Tím, že snížilo granty o 35 procent, výrazně zasahuje do celého kulturního systému, zejména do grantů malých organizací, které to pocítí nejvíce. V důsledku krize sponzoři odcházejí, a pokud nepodá pomocnou ruku stát, hrozí jim zánik. Chceme upozorňovat na významy kultury, i ekonomické.“

6 nebo 35 procent?

Ač má letos ministerstvo rozpočet jen o šest procent nižší než loni,
vyčlenilo na granty pro divadlo, tanec, hudbu, výtvarné umění a literaturu 65 procent loňské sumy. Úřad již několik týdnů slibuje, že se pokusí jejich navýšení vyjednat s ministerstvem financí, zatím se tak nestalo. Ministerstvo říká, že kráceny letos byly všechny jeho dotační programy, ekonomická krize si prý nevybírá a kulturu zasáhla stejně jako jiné obory.

Ministerstvo také argumentuje tím, co používal před rokem pražský
magistrát, kdy se veřejně protestovalo proti jeho grantové politice: na
dotaci neexistuje právní nárok. „Pokud někdo od státu obdrží grant, nemůže předpokládat, že tyto prostředky automaticky získá každoročně, navíc v plné výši,“ uvádí ministr.

Organizátoři protestu minulý týden poslali dopis premiérovi Mirku
Topolánkovi (ODS) a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL) a
chtějí po nich, aby našli systémové řešení situace. Odpověď nedostali.
Současná vláda se zavázala k postupnému zvyšování výdajů na kulturu až na jedno procento státního rozpočtu. Ten sice od roku 2006 roste, loni i letos se blíží 0,8 procenta státního rozpočtu, po odečtení výdajů na církve je to však ještě o desetinu procenta méně; vládní závazek se však týká právě sumy po odečtení výdajů na církve.