Úspěšní čtou v Liberci

Liberec - Na libereckém výstavišti dnes začíná tradiční Veletrh dětské knihy, který každoročně přiláká na 10 tisíc návštěvníků, hlavně rodičů a prarodičů s dětmi. Akce se uskuteční už posedmé, letos s podtitulem Úspěšní čtou. Na veletrhu se letos představí 45 vystavovatelů, z toho 33 nakladatelství. Vyhlášeny zde byly také nominace na Zlatou stuhu, nejlepší dětskou knihu roku. Třídenní přehlídka dětských knih v Liberci je v Evropě ojedinělou akcí, podobný veletrh se koná jen v Boloni, ten je ale spíše komerční.

Podtitul festivalu „Úspěšní čtou“ chce podnítit děti ke čtení a rodiče, aby malé čtenáře podporovali. „Stále z našich škol vychází vysoké procento dětí, které jsou tzv. funkčně negramotné, tedy že čtenému špatně rozumí, a tím pádem mají bariéru v dalším vzdělávání,“ tvrdí pořadatelka veletrhu Dagmar Helšusová.

Součástí akce jsou odborné semináře na téma dětského čtenářství, pracovní dílny pro děti, autogramiády, besedy s autory, autorská čtení i divadelní představení. S dětmi si budou o nových i starých knihách vyprávět Ondřej Neff, Renata Fučíková nebo Iva Pecháčková. „Účastním se projektu - převyprávění verneovek tak, aby byly přístupné dnešnímu mladému čtenáři. To je jeden ze způsobů, které mohou děti ke čtenářství podnítit,“ uvedl Ondřej Neff.

Kniha veletrhu 2009

Také letos tradičně vychází knížka, která je veletržní specialitou - nedá se sehnat nikde jinde než v době konání veletrhu dětské knihy a abyste ji získali, musíte se stát jejími spoluautory - knížku dokreslit, domyslet, dolepit, zkrátka dotvořit. Každá knížka se tak stane neopakovatelným literárním a výtvarným originálem, dokonce i předmětem sběratelské vášně (leckdo by chtěl mít doma celou sbírku)!

Součástí tradičního programu veletrhu jsou nominace na Zlatou stuhu za nejlepší dětskou knihu roku. Soutěž organizuje Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec spisovatelů a Obec překladatelů. Letos se o Zlatou stuhu uchází 26 knih, dvě z nich přitom získaly nominaci v literární i vývatné části: Lichožrouti (Pavel Šrut, ilutrace: Galina Miklínová) a New York (Zdeněk Mahler, ilustrace: Vladimír Fuka). Vítězové ceny převezmou 27. května v Národní knihovně.

Pokřtěny budou také dvě nové zvukové knihy, které vznikly v projektu Děti čtou nevidomým dětem. V pátek 27. března 2009, v 15 hodin, proběhne v budově liberecké radnice Slavnostní křest zvukových podob knih - Aleny Ježkové „Příběhy českých knížat a králů“ a Martiny Drijverové „Sísa Kyselá“ .