Wenders převzal Kristiána a podíval se, jak Občan Havel přikuluje

Praha - Z rukou exprezidenta Václava Havla převzal dnes na zahajovacím večeru Febiofestu cenu Kristián německý filmař Wim Wenders. V rámci festivalu bude v retrospektivě uvedeno osm jeho snímků. Wenders s Havelm pak společně sledovali v premiéře dokumentární snímek Občan Havel přikuluje. Jeho autor Jan Novák v tomto filmu s podtitulem Akční film o lásce k pivu přibližuje především okolnosti vzniku Havlovy hry Audience.

„Jsem velmi dojat, že jsem ocenění převzal z rukou Václava Havla. Muže, jehož umělecké tvorby si hluboce vážím. Cením si ho i z morálních hledisek,“ poděkoval při přebírání ceny Wenders. Čestná cena za přínos českému filmovému publiku bude předána v závěru pražské části Febiofestu také britskému režisérovi Miku Leighovi. Stejně jako Wenders si ji převezme osobně.

Havlovi poděkoval dnes i Jan Novák při představování svého snímku o exprezidentovi. "Už před čtyřmi lety jsem natočil dokument Občan Havel jede na dovolenou, který tehdy uvedla Česká televize," vysvětlil, že jeho film se neinspiroval projektem Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel. Ten byl věnován Václavu Havlovi spíše jako prezidentovi, zatímco Novák přibližuje 70. léta, kdy Havel pracoval deset měsíců jako dělník v trutnovském pivovaru, kde se inspiroval k napsání Audience.

Při zahájení Febiofestu se promítalo i oceňovalo

Zahájení Febiofestu - kromě snímku Občan Havel přikuluje - doprovázelo také promítání americko-německého snímku Předčítač režiséra Stephena Daldryho a německý thriller International režiséra Toma Tykwera.

Asociace režisérů a scenáristů navíc udělila cenu Jaromila Jireše. Za podporu a šíření nekomerčních tvůrčích počinů ji převzali zástupci Poštovní spořitelny (za podporu filmu Václava Marhoula Tobruk), Jan Maivald (za projekt DVD kolekcí filmů Zlatého fondu světové kinematografie) a Fero Fenič (za myšlenku a realizaci Febiofestu).

Pražská část Febiofestu potrvá do 3. dubna, promítáno bude  214 filmů z 58 zemí. Regionální část festivalu se koná od 6. do 19. dubna. Následně se přestěhuje na Slovensko.

Předčítač
Zdroj: ČT24/www.palacepictures.net
Vydáno pod