Výstava Křehký představuje Bruselu český design

Brusel - V rámci českého předsednictví EU byla v Galeriei Design Flanders v Bruselu otevřena výstava s názvem Křehký. Do 26. dubna mohou návštěvníci vidět to nejlepší ze současného českého designu skla a porcelánu. Jsou zde díla předních českých designérů - Bořka Šípka, studia Olgoj Chorchoj, Jiřího Pelcla, Daniela Piršče či Maxima Velčovského. Projekt Křehký byl poprvé veřejnosti představen v Praze na mezinárodní přehlídce Designblok07 před dvěma lety.

„Myslím, že to bude krásné představení našeho skla, které má obrovskou tradici. Je to opravdu to nejlepší z našeho designu,“ řekla velvyslankyně ČR při EU Milada Vicenová.

Projekt Křehký se před Bruselem představil například na mezinárodním veletrhu designu Salone del Mobile v Miláně či na veletrhu nábytku a doplňků ICFF v New Yorku, zde pod názvem Křehký Collection získala ocenění Editors Award ICFF 2008.

Do českých knihkupectvích se dostává i knižní podoba výstavy, jejíž páteří jsou volné interpretace předmětů z kolekce od předních českých fotografů jako jsou Salim Issa, Václav Jirásek, Bára Prášilová, Dušan Tománek nebo Tereza Vlčková.

„Křehkost, která je základním klíčem výstavy a zdaleka neodkazuje jen ke křehkosti skla a porcelánu, ale daleko více k emoční rovině předmětů vůbec, se na ploše papíru mění v mozaiku překvapivých pohledů a zážitků. Vybraní fotografové si dle vlastního uvážení zvolili předměty z kolekce Křehký, které je nejvíce oslovily, a volným způsobem je portrétovali,“ vysvětluje publicista Jiří Macek.

Z knihy o českém designu
Zdroj: ČT24/Křehký