Národní divadlo Brno připravuje světovou premiéru Vieweghovy hry

Brno - Národní divadlo Brno začalo s přípravami na květnovou premiéru hry spisovatele Michala Viewegha Růže pro Markétu. Drama odehrávající se ve třech revolučních večerech roku 1989 napsal Viewegh jako svou jedinou původní hru již v roce 1990, před pěti lety vyšla knižně. Brněnská inscenace bude příspěvkem k letošnímu 20. výročí pádu komunistického režimu.

Divadelníci popisují drama s podtitulem Večírky revolucionářů jako hru o bouřlivých dobách, v nichž se často velká slova neshodují s činy. Text mapuje tři večery v rodině vysokoškolských učitelů. Viewegh hercům na první čtené zkoušce řekl, že při psaní hry sice čerpal ze znalosti prostředí filozofické fakulty, ale listopadové události už zažíval jinde. „Promoval jsem o půl druhého roku dříve, takže inkriminované historické dny jsem prožíval už jako češtinář na základní škole,“ uvedl Viewegh.

O hře

  • Růže pro Markétu je hra pro pět herců - doc. Hugo Novák (Martin Sláma), doc. Irena Nováková (Eva Novotná), dr. Richard Vybíhal (Václav Vašák), Románek Nový (Jan Grundman, Lukáš Daňhel), Agáta Adlerová (Iveta Jiříčková) 
  • Důležitou úlohu mají také dvě nepřítomné postavy - profesor Zounek a jeho dcera Markéta
  • Předobrazem Zounka je proslulý představitel normalizační literární vědy Vítězslav Rzounek, jenž musel v roce 1989 opustit funkci vedoucího katedry české a slovenské literatury na FF UK
  • Postava Markéty, jakož i další postavy pedagogů či studentů, je fiktivní

Režie se v Brně ujme Thomas Zielinski, premiéra bude na scéně Reduty 15. května.

Viewegh patří k nejúspěšnějším českým spisovatelům posledních 20 let. Některé jeho knihy se dočkaly filmového zpracování, ale také dramatizací. Na divadelní prkna již vstoupili hrdinové jeho Báječných let pod psa a loni také Andělé všedního dne.