Febiofest otevřel výstavu fotografií Ivana Vojnára

Praha - Novou tradicí filmového festivalu Febiofest budou výstavy představující fotografickou či výtvarnou tvorbu některého z českých filmařů. První z nich byla otevřena v centru festivalu, smíchovském multikině Village Cinemas Anděl. Obsahuje kolem stovky snímků režiséra a kameramana Ivana Vojnára z let 1956 až 1996. Fotografie jsou unikátním a silně osobně zabarveným ohlédnutím za minulostí. Zájemci si mohou na panelech prohlédnout například záběry z ulic, přírody, portréty, akty i fotografie se sociálním podtextem.

„Dlouho jsem je nechtěl vystavovat ani jinak systematicky archivovat. Když jsem ale skříň s uloženými materiály před nedávnem s dcerou přece jen otevřel, poznal jsem, že spousta fotografií může mít, a snad nejen pro mě, hodnotu. A to i dokumentační či historickou,“ podotkl Vojnár ke svému výběru.

Tvůrce má na kontě například filmy Lesní chodci, V zahradě nebo Cesta pustým lesem. Úzce spolupracuje s filmovou a televizní společností Febio. Předloni uvedl do kin celovečerní dokument Rozpomínání na Zrcadlení. V těchto dnech dokončuje hraný film Ženy mého muže, který vznikl v koprodukci se Slovenskem a Maďarskem a v kinech by se měl objevit letos.

Mezi dalšími doprovodnými akcemi letošního Febiofestu je výstava desítky sochařských děl na piazettě před multikinem. Tentokrát je vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské z Hořic. Za téměř 125 let své existence tato škola vychovala například Jana Štursu, Quida Kociána, Vladimíra Preclíka, Kurta Gebauera a další známé sochaře.

Z filmu Ivana Vojnára
Zdroj: ČT