Galerie Švestka vystavuje „vzpomínky na Nietzscheho“

Praha - Italský konceptuální umělec Paolo Chiasera vystavuje v Galerii Jiří Švestka své nejnovější dílo, vycházející z myšlenek filozofa Friedricha Nietzscheho a německého historika a teoretika umění Abyho Warburga. Instalace, video a fotografie s názvem Archivio Zarathustra vznikly přímo pro pražskou galerii. K vidění zde budou do konce dubna.

Hlavními body projektu boloňského umělce jsou lidská konečnost, pomíjivost a koloběh života. „Paolo vytvořil fiktivní archiv tak, jak by ho dali dohromady Nietzche (1844-1900) a Warburg (1866-1929), kdyby spolu pracovali; je to archiv obrázků, které se nějakým způsobem vztahují k jejich životu, k filosofii, k Nietzscheho základní myšlence o mrtvém Bohu a o tom, že se v životě a ve světě stále vracíme k témuž,“ přibližuje majitel galerie Jiří Švestka.


Chiasera vytvořil archiv více než 40 listů, zdokumentoval ho a následně před několika dny spálil v rámci veřejné performance ve Frankfurtu nad Mohanem. Instalace, kterou vytvořil ze vzniklého popela a železné konstrukce, je v galerii vystavena společně s videozáznamem celé akce.
Instalace spáleného archivu ozdobená živými květinami vznikla jako memento pomíjivosti života a smrti.


„Mě to dílo oslovilo svou lehkostí a současně myšlenkovou hloubkou, dá se jím 'prokoukávat' dokonce několik hodin,“ dodává Švestka.

Paolo Chiasera (1978) působí v současnosti v Berlíně. Na svém kontě má řadu kolektivních i samostaných výstav, v Česku se poprvé představil v roce 2004 v pražské galerii Futura na přehlídce italského videa s názvem Náš osobní pohled.

  • Paolo Chiasera: Archivio Zarathustra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/762/76196.jpg
  • Paolo Chiasera: Archivio Zarathustra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/762/76195.jpg