Divadelníci ze Žďáru nad Sázavou semleli pohádky až na Popelku

Žďár nad Sázavou - Pohádkový mlýnek proměnil Žďár nad Sázavou na tři dny v město pohádek. Konala se zde totiž od 25. března přehlídka amatérských divadel hrajících pro děti a mládež - právě pod názvem Pohádkový mlýnek. Dvanáctý ročník krajské přehlídky vyhrál žďárský Divadelní spolek. O přízeň poroty a diváků se bude ucházet v národní přehlídce Popelka Rakovník, která se koná letos na podzim.

Předškolákům i školákům zahrály amatérské divadelní soubory z Brna, Chrudimi, Jihlavy a jeden, právě ten vítězný, přímo ze Žďáru nad Sázavou. Největší zastoupení měla brněnská divadla. Například soubor Dráček vyprávěl pohádku o černé paní, soubor Tak Jo o Strašidlákově. „Děti se trochu mění. S tím, co je před dvanácti lety rozesmálo, bychom dneska neuspěli,“ domnívá se Jana Blašková z Tak jo.

Porota hodnotila námět, zpracování, režii i choreografii. „Posun nastal, a to notný,“ srovnával letošní ročník s těmi předešlými předseda poroty Milan Strotzer, „to, co lze označit za bezduché textové předlohy a škváry, vymizelo ze scény.“

Návštěva divadla rozvíjí v dětech fantazii. Podle pořadatelky Pohádkového mlýnku Zdeňky Burešové zájem o divadelní představení pro děti pořád je. Přehlídka amatérských souborů se tak bude konat i příští rok.

Vydáno pod