Cisterciáci ukázali po 30 letech Závišův kříž. Kvůli manželkám ministrů

Vyšší Brod - Jeden z nejvýznamnějších relikviářů na světě - Závišův kříž - opustil dnes po třiceti letech na půl hodiny pečlivě střežený úkryt ve vyšebrodském klášteře. Řád cisterciáků, jemuž ho ve 13. století daroval Záviš z Falkenštejna, dnes jeho prohlídku umožnil manželkám ministrů zahraničí zemí EU, kteří se na zámku v Hluboké účastní neformálního summitu. Česká televize mohla exkluzivně pořídit záběry této vzácné památky. Hodnota kříže, který údajně obsahuje i úlomek kříže, na němž byl umučen Ježíš Kristus, je nevyčíslitelná.

„Je to jeden z nejvýznamnějších deseti relikviářů na celém světě,“ potvrdil převor Jan Justin Berka z vyšebrodského kláštera. Záviš z Falkenštejna byl po vzpouře proti králi Václavu II. popraven, pohřben je v kapitulní síni kláštera. V jeho stěnách je ukryt také téměř tři čtvrtě metru vysoký kříž, zdobený lístky arabského zlata, perlami a drahokamy, který Záviš cisterciákům daroval.

Dvouramenný byzantský kříž je vysoký sedmdesát a široký dvacet osm centimetrů. Všechna ramena jsou zakončena trojlistou francouzskou lilií. Původní kříž je zhotoven ze stříbra, na němž jsou položeny lístky arabského zlata. Zdobí ho bezmála 170 vltavských perel a 50 drahokamů. Dalších přibližně 30 perel a 40 drahokamů je umístěno na pozlacené noze, která byla ke kříži přidána v 19. století. „Jsou to opracované kameny, původně to byly náušnice šlechtičen,“ prozradil původ drahých kamenů převor Justin.

Roztavte ho na dukáty…

Kříž je v současné době stále ve vyšebrodském klášteře, kterému ho Záviš věnoval, ale nebylo tomu vždycky tak. V roce 1810, kdy se stát ocitnul ve finanční tísni, málem klášter - a tím pádem i české země - o tuto památku přišel. V dobových záznamech se píše, že klášter musel z kříže sundat zlatou sošku Krista a odvézt ji do mincovny, „aby se z ní nadělalo něco dukátů“.

Těsně před koncem druhé světové války odvezli nacisté Závišův kříž do Rakouska, kde ho ukryli v solných dolech. Objevili ho ale Američané a vrátili do Československa. V roce 1949, kdy byl veškerý majetek kláštera zestátněn, se kříž stal součástí chrámového pokladu katedrály sv. Víta, do Vyššího Brodu se vrátil před 18 lety. A před zvědavými zraky je zde ukrytý v trezoru a pod policejním dohledem.

Bez peněz nebude kříž

Veřejnost si Závišův kříž mohla prohlédnout naposledy v 70. letech spolu s korunovačními klenoty. „Problém je, že jde o mimořádně cennou památku a klášter neměl tak kvalitní bezpečnostní vybavení, aby ji mohl vystavit,“ vysvětluje Petr Pavelec z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Pokud se na zabezpečení kříže sežene dostatek peněz, slibují cisterciáci, že dalších třicet let ukrytý nezůstane.

  • Drahokamy na kříži původně zdobily šlechtičny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/763/76300.jpg
  • V roce 1810 byl zlatý Kristus roztaven na dukáty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/764/76302.jpg
  • Restaurování kříže před výstavou v 70. letech zdroj: www.e-stredovek.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/764/76309.jpg