Renč v San Francisku zaujal. Hlídač č. 47 získal 4 ceny

Praha - Snímek Hlídač č. 47 oslovil na filmovém festivalu v Tibournu nedaleko San Franciska festivalovou porotu nejvíce ze všech zúčastněných, a to ve čtyřech kategoriích. Byl vyhlášen nejlepším snímkem přehlídky, kterou také zahajoval. Navíc si Filip Renč odnesl cenu za režii, představitelka hlavní ženské role Lucia Siposova cenu pro nejlepší herečku a ocenění získal i kamereman Karel Fairaisl. Hlídač č. 47 vznikl v produkci České televize.

Sanfranciského festivalu, jehož podtitul zní „porozumět světu prostřednictvím filmu“, se účastnila více než stovka snímků z devadesáti zemí světa. „Jsem opravdu šťastný, že Hlídač vyhrál v tolika kategoriích. Získali jsme čtyři nejprestižnější ceny na festivalu, který zaštiťuje George Lucas, což je pro nás velká čest,“ radoval se z úspěchu Filip Renč.

Čím jeho dílo porotce tak zaujalo, ale prý netuší. „Nevím, nejspíše to, že jde o film z úplně jiného prostředí, než na které jsou zvyklí,“ domnívá se, „je to o nenávisti, o smrti, o válce a to všechno oni tady berou.“

„Chtěl bych také poděkovat České televizi, že byla tak odvážná a do tohoto projetku šla a doufám, že ty plody se vrací zpátky, protože je to první festival mimo Českou republiku, kdy byl Hlídač č. 47 v soutěži a hned vyhrál hlavní ceny,“ dodal Renč.

Hlídač č. 47 - Kdo předstírá hluchotu, uslyší víc

V roce 1926 vyšel román legionářského autora Josefa Kopty Hlídač č. 47. Příběh traťového hlídače, který dočasně ohluchne a svůj handicap předstírá i po návratu sluchu, zaujal filmaře o deset let později. Na počátku 21. století se k němu vrátil také režisér Filip Renč. Společně se svým kolegou Zdeňkem Zelenkou přepracoval scénář, který vytvořil jako svou poslední práci k televiznímu snímku Eduard Verner.

Hlavní hrdina příběhu Josef Douša je železniční hlídač, který jednoho dne zachrání mladého muže před skokem pod vlak. Zachráněný muž se ovšem po incidentu zamiluje do Doušovy manželky. K tomu všemu ztrácí hlídač Douša načas sluch. Ačkoliv se mu sluch za určitý čas vrátí, předstírá Douša i nadále svoji hluchotu, aby zjistil, co si o něm i o tušeném vztahu jeho ženy k Ferdovi lidé říkají za jeho zády. Hluchý víc slyší, ovšem pravda je nebezpečná zbraň…

Při udílení cen Český lev za rok 2008 získal Hlídač č. 47 celkem tři ceny - za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli a za střih.

Hlídač č. 47
Zdroj: ČT