Formani si pohrávají s Rusalkou

Brno - Bratři Petr a Matěj Formanové nastudovali v brněnském Divadle Husa na provázku netradiční a nadžánrové představení Ubohá Rusalka bledá na motivy nejslavnější opery Antonína Dvořáka. Režisérem představení je Petr Forman. Jeho koncept je postaven na míchání pohádkových a reálných prvků. Matěj Forman navrhl spolu s Josefem Sodomkou scénu. V roli Rusalky účinkuje Anežka Kubátová. Prince hraje a zpívá Jiří Hajdyla, Vodníka Pavel Zatloukal. Premiéra je 30. března.

Bratři Formanové a jejich spolupracovníci slibují mimořádný divadelní zážitek na pomezí různých žánrů. Lidé by však neměli očekávat, že zhlédnou Dvořákovu Rusalku v tradiční podobě. „Diváky vlastně ani nezveme na operu. Představení je výsledkem našeho vlastního způsobu práce s tímto textem,“ uvedla dramaturgyně Barbara Vrbová.

Divadelníci předlohu prokrátili, aby měla větší spád. „Přiznám se, že když jdu do divadla na klasickou operu, tak některé části tak nějak pronudím. Tomu jsme se chtěli vyhnout,“ řekl Petr Forman. Inscenátoři kvůli věrné kulise lesa nechali do divadelní budovy na Zelném trhu navézt metrák různých větví, na scéně vzniklo také Rusalčino jezero. Při představení se publikum bude stěhovat po divadle na různá místa včetně scény pod širým nebem. 

Soubor Husy na provázku se kvůli Rusalce musí poměřit se slavnými Dvořákovými melodiemi. Pomáhá jim přitom malý orchestr. Herci zpívají civilně, nikoliv operními hlasy. Podle autora hudební úpravy Marka Ivanoviče to není na závadu. „Dvořák je v tomto směru prakticky 'nezničitelný' skladatel. Stojí a padá s melodií, ale nehraje roli, zda ji zazpíváte operním nebo normálním hlasem,“ uvedl Ivanovič.    

Formanové začali s ansámblem Husy na provázku pracovat na Rusalce už před rokem. Výsledkem byla inscenace uváděná u lesního jezírka nedaleko Bílovic nad Svitavou. Součástí divadelního večera byla také společná cesta účinkujících a diváků vlakem z Brna do Bílovic, pěší výšlap k jezírku a následná cesta zpět. Kritici hovořili o výjimečném zážitku. Letos v létě uzavře třídílný projekt Cesta za Rusalkou představení na divadelní lodi Tajemství, kterou bratři Formanové provozují na Vltavě.

Bratři Formanové

Patří k nejuznávanějším divadelníkům v Česku. Podle odborníků mají osobitou poetiku, hledají nové vyjadřovací možnosti a nezvyklá prostředí. Na představeních často pracují několik let. Před nedávnem získali Cenu Alfréda Radoka v kategorii inscenace roku. Odborníci tak ocenili jejich hru Obludárium.