Bělohlávek přivezl nejlepšího Beethovena

Praha - Missa Solemnis, podle slov svého autora Ludwiga van Beethovena skladatelovo nejlepší dílo, uzavřela v pondělí v Rudolfinu Cyklus výjimečných projektů Pražské komorní filharmonie (PKF). Mši pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka uvedl orchestr k letošnímu 15. výročí svého založení. U kolébky Pražské komorní filharmonie stál právě i Bělohlávek, který od roku 2005 působí jako šéfdirigent Symfonického orchestru BBC; tam se podle svých slov snaží přiblížit českou klasiku anglickému publiku.

„Závěr byl záměrně směřován na Beethovenovu Missu Solemnis, je to velkolepé dílo,“ řekl o závěrečném koncertu Cyklu výjimečných projektů ředitel PKF Radim Otépka. Podle něho je symbolické, že orchestr při této příležitosti řídil jeho zakladatel a čestný umělecký ředitel Jiří Bělohlávek.

Světoznámý dirigent s PKF dodnes spolupracuje. „S panem Bělohlávkem spolupracujeme tak jednou dvakrát do roka, jeho kalendář je dost nabitý,“ potvrdil Otépka. Do Prahy se slavný český dirigent vrátil po úspěšné premiéře Dvořákovy Rusalky v newyorské Metropolitní opeře.

Výjimečný cyklus

Pražská komorní filharmonie zahájila novou řadu koncertů Cyklus výjimečných projektů na začátku letošního ledna netradičním poloscénickým provedením Snu noci svatojánské, v němž se spojily části textu známé hry Williama Shakespeara s kompletní scénickou hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Režii zpracoval Tomáš Šimerda a orchestr řídil jeho nový šéfdirigent Jakub Hrůša. Cyklus v Rudolfinu pokračoval 18. února, kdy písně Gustava Mahlera přednesla za doprovodu PKF mezzosopranistka Pecková.
Pecková vystoupí pod taktovkou Jiřího Bělohlávka také v květnu na festivalu Pražské jaro. Nejbližší koncert Bělohlávek ale chystá v Londýně - se Symfonickým orchestrem BBC zde uvede lyrickou operu Julietta od Bohuslava Martinů. Hlavní roli zazpívá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Koncert v Rudolfinu
Zdroj: ČT24