Schieleho galerie v Krumlově vystaví ruské umění i obrazy Franty

Český Krumlov - Výstavní sezona českokrumlovské galerie Egon Schiele Art Centrum ve stejný den otevírá dvě rozdílné výstavy. Umění Ruska a bývalého Sovětského svazu s rukopisem socialistického realismu představuje jako kontroverzní téma, které i s odstupem času vyvolává silné emoce. Zcela odjinud je další vystavující autor František Mertl, který používá pseudonym Franta. Rodák z Třebíče žijící 50 let ve Francii přivezl do Krumlova desítky velkoformátových obrazů.

Schieleho centrum se zabývá 20. stoletím, takže v ruské a sovětské kolekci vystaví i díla, která má tuzemský divák vsazena do nepříjemného kontextu. „Můžeme se jim smát, může se nám z nich dělat zle, ale nelze je pominout. Je nepochybné, že Rusko je zajímavá část světa a odráží se to i v jeho výtvarném umění,“ vysvětlila galeristka Hana Jirmusová.

Díla vybíral mezinárodní tým, v němž byli i zástupci Rakouska a Velké Británie. Pro Jirmusovou bylo zajímavé sledovat jejich reakce, například nikdy prý neslyšeli slovo komsomol. V tom má tuzemský návštěvník výhodu, protože většinou zná azbuku a rozumí i textu, který je podstatnou součástí plakátů. Navíc umí číst mezi řádky. „Výstava dává možnost zamyslet se nad tím, že i v té hrozné době, která tam byla daleko horší než u nás, existovali lidi zabývající se výtvarným uměním a sem tam se jim podařilo něco, co byrokratům a cenzorům uniklo,“ naznačila ředitelka galerie. Věří, že si do výstavní síně najdou cestu i lidé, kteří tam běžně nechodí.

Sály zaplnilo asi 120 politických plakátů z rozsáhlé soukromé sbírky sběratelky, která pracovně pobývá v Rusku, ale pochází z jiné země. Mezi více než 20 obrazy socialistického realismu jsou portréty Lenina i výjevy ze schůzí, skupin pracujících nebo dětí. Humor vnášejí především ukázky současného umění. Unikátní jsou například fotografie, jež na Rudém náměstí pořídil šimpanz, kterého mladí umělci naučili mačkat spoušť. Vtipná jsou podle galeristky i videa, zejména od světoznámé skupiny Modré nosy.

František Mertl - řečený Franta

Kolem stovky velkoformátových obrazů vystaví v Českém Krumlově František Mertl, který se narodil v roce 1930 v Třebíči a od roku 1958 žije ve Francii. Ve světě je známý pod uměleckým jménem Franta a patří k uznávaným malířům. Vystavoval spolu s Picassem, Ernstem či Chagallem, dlouholeté přátelství ho pojilo se spisovatelem Grahamem Greenem. Jeho dílo je zastoupeno například v Guggenheimově muzeu v New Yorku, v tuzemsku má jeho práce pražská Národní galerie nebo Moravská galerie Brno. Od roku 1968 měl více než sto samostatných výstav v Evropě, Asii, Americe a Africe.

  • Konstantin Batynkov zdroj: Schiele Art Centrum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77172.jpg
  • Franta zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77165.jpg
  • Franta zdroj: Egon Schiele Art Centrum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77164.jpg
Vydáno pod