Tři operety jednou ranou

Praha - Společný projekt opery a baletu Vivat opereta!, který má dnes premiéru, je určen všem, kteří v pražském divadelním světě postrádají klasické operety. Na jevišti Státní opery Praha zazní dnes večer v režii Petra Kracika slavné operetní melodie. Z romantického dramatu v maďarské pustě Hraběnka Marica Emmericha Kálmána, ze Země úsměvů Franze Lehára, dramatického příběhu milenců, kteří se vezmou přes rozdílnost kultur, a nakonec plesová scéna z Netopýra Johanna Strausse mladšího.

„Našel jsem nejvýraznější situace, které by divák mohl přečíst, aniž by znal konec nebo začátek,“ prozradil režisér projektu Petr Kracik, jak postupoval při výběru operetních melodií. Kracik se obvykle věnuje činohře. Inscenoval ale už také několik operet na své domovské scéně v Divadle pod Palmovkou nebo v Hudebním divadle Karlín.

V projektu Vivat Opereta! prý zkrátil liberta a zaměřil se především na hudební stránku. „Trvám na tom, že opereta není mrtvá, že stále žije. Hledám prostředky, jakými bych ji oživil, a myslím, že nejlepší je, když zazní melodika autorů,“ uvedl Kracik. „Napadlo mě zpracovat tři velká operetní čísla, velká témata. Pokusit se o svébytnou interpretaci jednotlivého dějství ze tří známých operet.“

Operní zpěváci se na pódiu pěkně zapotí. Jejich nasazení je mnohdy větší než u některých operních kousků, navíc zpívají tři různé role. „Myslím, že je to odvážná koncepce. Vzhledem k tomu, že na současném repertoáru v Praze příliš klasických operet není, zabijeme za jeden večer tři mouchy jednou ranou,“ těší se i přes náročnost na Vivat opereta! tenorista Tomáš Černý. Ze tří rolí v projektu je mu prý nejbližší princ Su-Čong ze Země úsměvů, za něhož dostal před devíti lety cenu Thálie.

Operetě a její historii se věnuje i výstava ve foyer divadla. Státní opera chystá i knihu, která by se na pultech knihkupectví měla objevit tento rok v létě.