35.4 Vypadáme jako blbci

Praha - Současnou katalánskou tragikomedii 35.4 Vypadáme jako blbci  uvede v české premiéře v sobotu 4. dubna Divadlo Na Zábradlí. Text Gemmy Rodríguezové vypráví o světě jedné velké firmy uprostřed globalizované evropské ekonomiky, kde bují intriky a zneužívání moci. Číslo v názvu hry označuje požadovaný průměrný věk zaměstnanců, "vypadáme jako blbci" pak pronese sekretářka generálního ředitele, protože nikdo z vedení není v pracovní době ve své kanceláři, neboť na bizarních místech firmy řeší převážně své osobní problémy.

Hra této katalánské autorky byla v Česku poprvé uvedena v rámci scénického čtení „Katalánské drama“, na kterém se Divadlo Na Zábradlí podílelo zejména výběrem textů a jejich dramaturgickým zpracováním. Ve hře 35.4 Vypadáme jako blbci autorka čerpá ze svých vlastních zážitků nabytých v jedné velké nejmenované firmě na výrobu prostředků osobní a domácí hygieny a v roce 2002 za ni získala Cenu María Teresa León.

Divadlo Na Zábradlí tímto textem navazuje na vyhledávanou a atraktivní řadu divadelních her z manažerského prostředí, jako byly PUSH UP 1-3 a dosud uvádění Ředitelé.

Gemma Rodríguezová (nar . 1973 v Barceloně)

Vystudovala práva a její dramaturgické a autorské začátky jsou spojeny s dílnou Obrador v divadle Sala Beckett v Barceloně a význačnými dramatiky, jako jsou například Carles Batlle, Sergio Belbel či Roland Schimmelpfennig. Kromě divadelní tvorby se věnuje práci v televizi, kde je členkou dramaturgického týmu seriálu Srdce města. Její další divadelní hry jsou mimo jiné: Navždy tě budu milovat, uvedená v Národním divadle Katalánska, a Návnada, uvedená v divadle Sala Beckett.

35.4 Vypadáme jako blbci - premiéra 4. dubna v 19:00, další reprízy: 23. dubna, 7. a 25. května. Překlad: Vít Klouček, dramaturgie: Ivana Slámová, scéna: Michal Syrový, kostýmy: Agnieszka Pátá, režie: Jaroslava Šiktancová.

Hrají: Zdena Hadrbolcová, Natália Drabiščáková, Markéta Frösslová, Miloslav Mejzlík, Jiří Ornest, Josef Polášek, Igor Chmela a Ladislav Hampl.