Galerie v Pekingu vystaví obrazy Zdeňka Sklenáře

Praha/Peking - Soubor více než 300 kreseb a obrazů českého malíře Zdeňka Sklenáře (1910 až 1986) vystaví od 4. do 22. dubna Národní muzeum umění Číny v Pekingu. Výstava nazvaná Čína Zdeňka Sklenáře je výběrem z té části jeho tvorby, v níž se inspiroval čínským uměním a svým tříměsíčním pobytem v Číně v 50. letech. Výstavu v Pekingu připravil malířův synovec a jmenovec, galerista Zdeněk Sklenář, s historikem umění Ivo Binderem. Dílo Zdeňka Sklenáře si oblíbil při návštěvě Prahy ředitel National Art Museum of China (NAMOC, Národní muzeum umění Číny) Fan Ti˙-an.

Autorem architektonického řešení výstavy je Federico Díaz a díla na ni zapůjčilo osm českých veřejných sbírek včetně Národní galerie i deset významných soukromých sbírek.

„Díla Zdeňka Sklenáře jsou překrásná a mají svůj unikátní styl. Jeho jedinečnost spatřuji právě v citlivé a organické harmonii spojení české výtvarné tradice s čínskými prvky,“ cituje Sklenář ředitele Fan Ti˙-ana. Pekingské muzeum před několika lety již se Sklenářovou spoluprací prezentovalo díla českého malíře Františka Kupky.

V Pekingu bude poprvé od roku 1971 společně vystaven soubor 25 maleb, za který Zdeněk Sklenář získal v roce 1971 zlatou medaili na Mezinárodním bienále umění ve Florencii. Čínským návštěvníkům se tvorba českého malíře představí i prostřednictvím jeho ilustrací ke klasickým dílům čínské literatury. Pro svoji znalost čínské výtvarné kultury se malíř, grafik a pedagog Zdeněk Sklenář stal ve své době uznávanou autoritou v tomto oboru a byl i členem nákupní komise orientálních sbírek Národní galerie, připomíná Sklenář mladší.

Na vernisáži 4. dubna v Pekingu bude poprvé uvedeno bibliofilské česko-čínské vydání knihy Zpěvy staré Číny s ilustracemi Zdeňka Sklenáře. Kniha je vytištěna na papíře vyrobeném podle starých receptur z říčních perel a bambusu.

U příležitosti pekingské výstavy natočil Martin Dostál dokument, ve kterém rekonstruuje podle poznámek a skic ve Sklenářově zápisníku jeho cestu po Číně v roce 1955. Navštívil ji jako hlavní grafik putovní výstavy československé kultury.

Výstava Čína Zdeňka Sklenáře se koná pod záštitou velvyslance České republiky Vítězslava Grepla u příležitosti oslav 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou a je součástí kulturního programu předsednictví České republiky Evropské unii.