Mladí umělci v dialogu se staršími tvoří spektrum rozmanitosti

Praha - Galerie hlavního města Prahy připravila nový prostor, ve kterém chce umožnit vystavovat nejmladším umělcům, často ještě studentům vysokých škol. Rekonstrukcí Domu U Zlatého prstenu vznikla z bývalé šatny místnost pro výstavy, které se budou konat pod názvem Start-up. Galerie zároveň připravila výstavu českých umělců 60. až 80. let ze svých sbírek s názvem V spektru rozmanitosti 11 + 1.

V gotickém Domě U Zlatého prstenu již dříve byla stálá expozice českého umění druhé poloviny 20. století. Předtím, než po rekonstrukci vznikne nový prostor, rozhodli se kurátoři představit to podstatné ze svých sbírek i dát prostor začínajícím umělcům.

Boudník, Šimotová, Kmentová a další „nevýznamní“

Výstava nazvaná V spektru rozmanitosti 11+1 představí díla 11 autorů, jejichž díla galerie nakoupila především v 80. letech. Jedná se zejména o autory, kteří tehdy stáli na okraji zájmu oficiálních struktur. „V roce 81 nebo 85 byl tlak ze strany nákupních komisí neprůstřelný a bylo těžké vyargumentovat nákupy umělců jako Grygar nebo Kolíbal,“ vzpomíná na těžkosti autorka výstavy Hana Larvová.

Návštěvníci uvidí díla Václava Boštíka, Vladimíra Boudníka, Milana Grygara, Evy Kmentové, Stanislava Kolíbala, Aleny Kučerové, Karla Malicha, Karla Nepraše, Jiřího Sopka, Jitky Svobodové a Adrieny Šimotové doplněná fotografiemi umělců od Jaroslava Brabce. Výstava je úvodním příspěvkem k nově připravované stálé expozici, která zde bude zahájená na podzim 2009.

Odstartování s pomalovanými objekty

Projekt Start-up se bude měnit vždy po čtyřech týdnech a vstup na něj bude zdarma. Janovského fascinují opuštěné objekty městských industriálních hal i starých venkovských staveb, na jejichž polorozpadlé zdi maluje. Pro přízemí Domu U Zlatého prstenu vytvořil instalaci Kango mortale, propojující monumentální figurální malbu s projekcí.

Výstava potrvá do 3. května, 7. dubna jí zájemce provede sám autor. Po Janovském, který ještě studuje pražskou AVU, budou vystavovat čerstvý absolvent AVU Jakub Lipavský, částečně v Paříži působící Adam Vačkář a další čerstvý absolvent AVU Tomáš Džadoň.

Vystavené práce dnes tvoří základ celé sbírky Galerie hl. m. Prahy a jsou předvojem chystané stálé expozice, kterou galerie v Domě u Zlatého prstenu plánuje otevřít v listopadu.

  • V spektru rozmanitosti 11+1 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/778/77703.jpg
  • Jakub Janovský: Kango mortale zdroj: GHMP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/770/76952.jpg
Vydáno pod