Febiofest končí, cenu poroty získal bosenský Sníh

Praha - Hlavní cenu 16. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest udělila porota složená z diváků celovečernímu debutu bosenské režisérky Aidy Begičové Sníh. Filmařka cenu převezme večer v rámci závěrečného ceremoniálu pražské části přehlídky. Čestnou cenu za přínos českému filmovému publiku obdrží britský režisér Mike Leigh. Diváci pak budou mít možnost zhlédnout vítězný snímek ještě na přidané, poslední pražské projekci od 24:00.

Existenciální drama se odehrává v roce 1997 ve válkou poničené zapadlé východobosenské vsi. Pět muslimských vdov, několik dětí a starý muž v tomto příběhu čelí blížící se zimě, která jejich vesnici odřízne od světa. Snímek vyniká precizní režií a přirozenými hereckými výkony, získal už cenu kritiky na festivalu v Cannes.

„Nejde o autobiografický příběh, nemám vztah ani k bosenskému venkovu. V rámci přípravy jsem tam dokonce musela strávit nějaký čas,“ říká režisérka. Snímek vznikl v loňském roce v koprodukci Bosny a Hercegoviny s Německem, Íránem a Francií. „Byl distribuován v zemích Evropské unie a promítá se například také v Indii. Herečky jsem nalezla v Bosně, pro většinu šlo o první zkušenost s filmem. Bylo docela těžké je zvládnout,“ dodává Begičová. Dosud má na kontě dva krátké snímky z let 1999 a 2003 a právě začíná s novým projektem.

O vítězi rozhodla 33členná porota vybraná z filmových fanoušků, kteří se do ní dobrovolně přihlásili. „Z tisícovky uchazečů jsme vybrali jakýsi sociologický průřez českým filmovým publikem ve věku od 15 do 69 let, různého vzdělání, povolání, názorů i míst bydliště,“ vysvětluje ředitel přehlídky Fero Fenič. Estonský snímek Magnus bude jako loňský vítěz uváděn v regionální části Febiofestu, do kin ho uvede Asociace českých filmových klubů.

Vydáno pod