Britský režisér Mike Leigh převzal čestnou cenu Kristián

Praha - Britský filmař Mike Leigh dnes v závěru pražské části 16. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest převzal čestnou cenu Kristián za přínos českému filmovému publiku. V soutěži Nová Evropa, v níž třiatřicetičlenná laická porota posuzovala 14 hraných snímků, si ocenění odnesla bosenská režisérka Aida Begičová za celovečerní debut Sníh, odehrávající se v roce 1997 ve válkou zničené východobosenské vsi. Snímek mohou zhlédnot diváci ještě dnes od 23:59, poté se festival přesouvá do dalších českých měst a také na Slovensko.

„Pro režiséry mé generace, kteří začínali v 60. letech, byla Praha a úžasná sklizeň báječných filmů velkou inspirací,“ uvedl Leigh. Ocenění, které převzal, označil za mimořádnou poctu.

Begičová rozesmála diváky tím, že všem 33 členům laické poroty poděkovala osobně, když vyjmenovala jejich křestní jména. Už na tiskové konferenci ocenila, že tuto poctu získala přímo od diváků.

Kristián pro Karamazovy a Občana Havla 

Tradičně byly při závěrečném večeru uděleny ceny české kritiky Kristián za nejlepší kinematografická díla. Dva z nich - Karamazovi a Kozí příběh - vznily v koprodukci České televize. V celovečerní tvorbě zabodovali Karamazovi Zdeňka Zelenky a mezi dokumenty Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Oba tyto snímky před časem získaly i cenu kritiků vyhlašovanou v soutěži o Českého lva. Kritici ocenili také počítačově animovanou komedii Jana Tománka Kozí příběh - Pověsti staré Prahy. 

Producentka dokumentu Občan Havel Jarmila Poláková z Nadace Film & Sociologie poděkovala všem svým spolupracovníkům za 15 let trpělivé práce na tomto časosběrném snímku. Báječné podle ní bylo, že během této doby neunikl jediný drb z jeho zákulisí. 

Hroch - cena, která nepotěší

Novinkou byla anticena Hroch za nejhorší český film roku. Dostala jméno podle zapomenutého pokusu o satiru na politické změny roku 1968, který o pět let později natočil Karel Steklý. Novináři ji udělili komedii Vy nám taky, šéfe. Její tvůrce Martin Kotík si však pro sošku v podobě hrocha na filmovém sedadle nepřišel. 

Účastníci závěrečného večera pak zhlédli v jednotlivých sálech multikina Village Cinemas Anděl také Leighův snímek Happy-Go-Lucky a americko-australský film Clinta Eastwooda s názvem Gran Torino.

Podle ředitele Febiofestu Fera Feniče se návštěvnost pražské části pohybuje kolem 70 tisíc filmových fanoušků. Spolu s hudebním festivalem, jehož koncerty byly přístupny zdarma, dosáhla 90 tisíc lidí. Od 6. do 19. dubna navštíví festival osm českých měst, na Slovensku začal již 30. března.