Zazněla česká premiéra mystické opery Medium

Brno - Studenti Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) uvedli 5. dubna českou premiéru mystické opery Medium. Jejím autorem je americký skladatel a libretista s italskými kořeny Gian Carlo Menotti, dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny. V inscenaci účinkuje pět zpěváků, čtrnáctičlenný komorní orchestr a mimové. Medium je se svou uchvacující hudbou a zapamatovatelnými melodiemi mnohými považováno za Menottiho nejlepší dílo.

Dílo je jevištně působivé a hudba s častým sklonem k disonantnosti zprostředkovává děsivou a tajemnou atmosféru. Medium navazuje na italskou operní tradici a obsahuje mnoho zapamatovatelných melodií, např. až lidově znějící nápěvek O, black swan (Labuti černá). Během svého uvádění v Ethel Barrymore Theatre na Broadwayi v sezóně 1947/48 opera zaznamenala 211 představení. V roce 1951 zrežíroval sám Menotti úspěšnou filmovou verzi opery s Marii Powers v titulní úloze.

Opera Medium pojednává o tragickém osudu ženy mezi dvěma světy: reálným, který nedokáže jako celek přijmout, a nadpřirozeným, v nějž není ochotna uvěřit. Menotti žil v letech 1911 až 2007 a Medium napsal v roce 1946. Podle Tománkové autor patří k nejvýznamnějším americkým operním skladatelům 20. století.

Medium je absolventským představením studentky operní režie Kristiany Belcredi, jež Menottiho operu považuje za silný příběh o lidském svědomí. Dílo je podle ní umělecky hluboké a přitom široce přístupné. Hudba prý nabízí mnoho snadno zapamatovatelných melodií. Tajemnou a děsuplnou atmosféru dokreslují kostýmy Elišky Ondráčkové a scéna Jana Kříže.

Na duben naplánoval inscenační tým v divadle Barka ještě tři další uvedení.