Svět obrazů, zvuků a fantazie zve Brusel ke hře

Brusel - Projekt Orbis Pictus aneb… se při svém putování světem zastavil v Bruselu. Srdce projektu tvoří interaktivní expozice Orbis Pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie. Jako oficiální akci českého předsednictví si ji budou moci návštěvníci v hlavním městě EU prohlédnout téměř do konce dubna. Orbis Pictus koncipoval výtvarník Petr Nikl a jeho zvukově-vizuální dílo se stalo právem součástí Evropského roku kreativity a inovací 2009.

„Jedno kontroverzní české dílo už vzbudilo letos v Bruselu značný zájem, i když nikoli kvůli svým uměleckým kvalitám. Předpokládáme, že v případě Orbis Pictus vyvolají obdiv samotné exponáty,“ domnívá se Karel Barták z ředitelství pro vzdělání a kulturu Evropské komise, v jehož prostorách bude expozice umístěna. Motýla zpěvavého, Orloj snivců, Fontánu libosti nebo Bublající varhany si zájemci budou moci prohlédnout také v Galerii Českého centra.

Orbis Pictus spojuje řadu prvků, od klasických uměleckých postupů až po řemeslnou zručnost, se světem dětských snů na jedné straně a se smrtelně vážnou science fiction na straně druhé.

Dotýkat se exponátů je přísně dovoleno

Výstava se od svého prvního představení v roce 2006 v Paříži setkala všude s velkým úspěchem. Jistě k tomu přispívá i její interaktivnost - dotýkat se exponátů není zakázané, ale naopak přikázané. Instalované nástroje a objekty může oživit, rozhýbat a rozeznít jen lidská energie spojená s tvůrčí fantazií.

Ukázalo se, že hra funguje jako univerzální komunikační prostředek bez ohledu na věk, národnost či náboženství. V roce tvořivosti a inovace tak má své místo.

„Rok tvořivosti a inovace byl vyhlášen proto, aby se zdůraznila nezbytnost pozitivní tvořivosti jako základního prvku rozvoje každého člověka, ale také tvořivosti jako předpokladu inovace. Bez tvořivosti nelze inovovat, bez inovace nelze zlepšovat výkonnost a konkurenceschopnost ekonomik,“ uvedl Barták.

Výstava Orbis Pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie byla poprvé instalována v červnu 2006 v Paříži, o rok později následovala česká města Praha, Brno, Kroměříž, Opava a italská Florencie. Od října loňského roku až do letošního února byla k vidění v prestižním prostoru TELUS World of Science v kanadském Vancouveru.

V současné chvíli se vedou jednání o účasti výstavy na lucemburských veletrzích Luxexpo, kde se od  9.-17. května koná Týden pro kreativitu a inovaci. Poté se výstava vrátí zpět do Bruselu, kde se bude od 26.-28. června prezentovat na mezinárodním hudebním festivalu Couleur Cafe.