Jehlička: Karlovy Vary ohrožují zápis lázeňského trojúhelníku na seznam UNESCO

Karlovy Vary - Necitlivé zásahy v centru Karlových Varů by mohly ohrozit zápis lázeňského trojúhelníku na seznam kulturního dědictví UNESCO. Kandidátem na zápis je tento trojúhelník tří měst od roku 2007. Přístup karlovarského magistrátu k některým stavebním úpravám ale podle ministra Jehličky ohrožuje i Mariánské a Františkovy Lázně. „Necitlivé zásahy by navždy mohly tu naději, že tu bude památka UNESCO, zhatit,“ kritizuje Jehlička přístup města Karlovy Vary k ochraně památek.

Podle ministra nejde jen o přestavbu památek, ale také o novostavby, které narušují vzhled města. Jako příklad uvedl garážový komplex pod hotelem Imperial.

Zajímal se i o barokní kostel svaté Máří Magdalény, který by měl být letos prohlášen za národní kulturní památku. V minulosti ale trpěl kvůli stavbě hotelů v jeho okolí a v jeho zdech se objevily praskliny. „Došlo k určitému poklesu klenby v řádu desítek centimetrů, situace ale není zase taková, že by hrozilo zřícení,“ upřesnil Milan Němeček ze správy majetku Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou.

Radnice se brání a tvrdí, že nemůže zakázat stavební rozvoj. Podle primátora Wernera Hauptmanna (ODS) situaci zlepší i nový statut lázeňského místa. Ten pomůže stavby v centru regulovat. Platit by měl už i při chystané výstavbě dalšího hotelového komplexu vedle kostela. „Musíme se domluvit na přísném režimu, který se bude týkat jak průjezdu těžké techniky, tak stavebních časů,“ uvedl primátor Karlových Varů.

U ministra Jehličky si na stavební úpravy prý stěžovali už i místní podnikatelé. Některé stavby proto teď prověřuje inspekce ministerstva kultury. „Je to především věc vedení města, protože to zachází s významnou kulturní hodnotou a je jeho povinností se o ni starat,“ dodal ještě ministr.

Hotel Imperial
Zdroj: ČT24/www.karlovy-vary.cz