Do Archy vtrhne balkánská dechovka

Praha - Temperamentní srbská dechovka v podání souboru Boban i Marko Marković Orkestar dnes zazní v Divadle Archa. Kapela vedená jedním z nejlepších balkánských trumpetistů Bobanem Markovičem a jeho synem Markem, která se do pražské Archy vrací téměř po roce, se zítra představí také v brněnském klubu Fléda.

Součást repertoáru kapely tvoří i největší hity ze slavných filmů Emira Kusturici. „Diváci budou mít šanci slyšet také část materiálu na nové album i několik starších hitů. Dalším rozdílem je, že kromě Bobana a Marka zpívá i více hudebníků z Orkestaru,“ sdělil manažer Bojan Djordjević. Vydání nového CD plánuje kapela na srpen.

Koncert každý třetí den 

V loňském roce Boban i Marko Marković Orkestar odehráli 115 vystoupení, absolvovali turné i po USA a Kanadě. Kapela také pokračovala ve spolupráci s Royem Pacim a Frankem Londonem. Marko Marković navíc nahrával materiál na nové album DJ Shantela a hostoval se skupinou DelaDap.


Boban Marković, rodák z malé vesnice Vladičin Han, hraje se svým orchestrem od sedmnácti let. Do širšího povědomí se dostal po účasti v Kusturicově snímku Underground. Jeho syn Marko je nejen excelentní trumpetista, ale i herec - stal se představitelem hlavní role v novém filmu Guča! režiséra Dušana Miliče, produkovaném Emirem Kusturicou.

Do povědomí české veřejnosti se Orkestar zapsal kromě divokých koncertů i tím, že nahrál spolu s Danem Bártou úvodní skladbu Hello America k filmu Horem Pádem Jana Hřebejka. Několikrát byl i hostem festivalů, jako jsou Colours of Balkan Brass, Sázavafest a Eurotrialog. Skladby Kalašnikov, Bubamara nebo Mesećina zlidověly i v ČR.