Havel daroval Obamovi Obamu

Praha – Americký prezident Barack Obama už sice odletěl zpátky do USA, jeho portrét si ale mohou prohlédnout návštěvníci Centra současného umění DOX. Obraz španělského umělce Josého Maríi Cana, který zde byl k vidění v rámci výstavy Vítejte v kapitalismu!, věnoval Obamovi český exprezident Václav Havel při jejich společném setkání. Než obraz poputuje do Bílého domu, bude od 9. do 22. dubna vystaven právě v DOX.Obamův portrét má úctyhodné rozměry 210 x 149,5 centimetru a je vytvořen takzvanou enkaustikou, tedy technikou malování horkým voskem. Havel viděl díla španělského umělce v rámci výstavy v Centru současného umění a velmi se mu líbila. Ředitel Dox Leoš Válka mu prý proto navrhl, zda by jeden z nich – Obamův portrét – nechtěl americkému prezidentovi při jeho pražské návštěvě věnovat. "José María Cano velkoryse nabídl tento obraz Václavu Havlovi jako dárek pro Baracka Obamu," uvedl Válka.

Výstavu Vítejte v kapitalismu! tvořily čtyři monumentální instalace. Název expozici propůjčila nejrozsáhlejší z nich Španěla Josého Maríi Cana. Tématem jeho obrazových souborů byla symbolika světa finančních transakcí, dotýkajících se nejrůznějších oblastí našeho života.

K vidění byly Canovy obrazy, ale i jeho tří kolegů – videoinstalace Falling Times Michaela Bielického a Kamily B. Richter; instalace Sediment slovenského umělce Mateje Kréna a unikátní Archiv Jiřího Hůly – v DOX od října 2008 do února letošního roku.