Ženy a panenky křičí i šeptají v Klicperově divadle

Hradec Králové - Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvedlo na své podkrovní scéně první představení z nového cyklu Šepoty a výkřiky. Premiéru obstaralo představení Arnošta Goldflama Ženy a panenky. "Jediná svého druhu laskominková show s písněmi za doprovodu živé hudby. Namydlená opera o ženské lásce ke svému rodu, co zachutná jako čokoláda s chilli papričkou. Hra o touhách, radostech, trestech a bolestech panenek v srdcích žen," tak charakterizují Goldflamův text jeho inscenátoři.

Diváci mohli hru alespoň slyšet už loni v prosinci při scénickém čtení, později se divadelníci rozhodli ji upravit pro scénu V Podkroví. „Naše představení má být svobodné a ženské. Neříkáme feministické, protože to tak necítíme,“ uvedla dramaturgyně představení Magdalena Frydrychová. Režie představení se ujal Jiří Ondra.

Nový cyklus Šepoty a výkřiky

divákům nabídne čerstvé novinky českých i světových dramatických autorů či scénická čtení. Druhým projektem nového cyklu bude uvedení autorského textu José Manuela Cano Lopeze nazvaného 19. srpna 1936: Smrt básníka, který zachycuje poslední dny života básníka a dramatika Federica Garcíi Lorcy. Klicperovo divadlo mimořádně nabídne nastudování hry ve dvou verzích. S francouzskými herci a ve francouzštině bude k vidění 22. června, o dva dny později ji představí herci Klicperova divadla. Cyklus Šepoty a výkřiky navazuje na divadelní cyklus nazvaný Jiný kafe, ve kterém divadlo představovalo různá díla moderní literatury.