Michaelu Crichtonovi vyjdou posmrtně dva romány

New York - Nedávno zesnulému autorovi bestsellerů jako Jurský park či Kmen Andromeda Michaelu Crichtonovi vyjdou posmrtně dva další romány. S odvoláním na jeho vydavatele o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Jeden z románů Crichton dopsal před svou smrtí, druhý má být dokončen na základě jeho poznámek. Crichton zemřel loni v listopadu ve věku 66 let na rakovinu. Téměř každá Crichtonova kniha se stala bestsellerem a hollywoodská studia mu platila miliony za filmová práva. Ve světě prodal více než 150 milionů výtisků svých knih.

Vydavatelství HarperCollins uvedlo, že mezi autorovými spisy byl nalezen dokončený román Pirate Latitudes, jenž je dobrodružným příběhem zasazeným do Jamajky v roce 1665. Publikován by měl být v listopadu. Podle viceprezidenta HarperCollins Jonathana Burnhama jde o příjemné, dobrodružné čtení.

Druhá kniha, která se má na prodejních pultech objevit v příštím roce, je thrillerem, který „prozkoumává hranice vědy a technologie,“ uvedlo vydavatelství ve svém prohlášení. Román ještě nemá název, bude však sestaven zatím neurčeným autorem z rozsáhlých zápisků, které k němu Crichton před svou smrtí vytvořil.

Michael Crichton:

začal s psaním při studiích medicíny. V roce 1969 vydal sci-fi román Kmen Andromeda (1969), po kterém následoval i stejnojmenný film. Mimořádná přitažlivost Crichtonových knih pro hollywoodská studia se potvrdila i v dalších letech. Zfilmovány byly například jeho díla Člověk na konci, Vycházející slunce, Skandální odhalení, Kongo, Jurský park, Ztracený svět či Koule. Podle jeho námětu vznikl rovněž i v Česku známý lékařský seriál Pohotovost (E. R.), který od roku 1994 vysílala televize NBC.

Film podle předlohy Michaela Chrichtona
Zdroj: ČT24/www.iabc.cz