Policisté získali odcizený obraz malířky Toyen

Praha - Obraz české surrealistické malířky Toyen Severní krajina, který byl v roce 1992 odcizen majiteli, dnes zajistila policie. Dva muži se jej pokoušeli prodat, a tak zlegalizovat jeho původ. Znalci vyčíslili hodnotu díla minimálně na šest milionů korun, tržní hodnota ale bude pravděpodobně mnohem vyšší, protože se jedná o jedno z nejvýznamnějších autorčiných děl. Jiný obraz Toyen se nedávno dostal na třetí příčku nejdráže prodávaných děl na aukci v ČR.

„V roce 2007 jsme získali informaci, že s obrazem se někdo pokouší obchodovat. V této souvislosti jsme loni v prosinci obvinili dva muže z trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti a pátrali jsme po obraze. Zjistili jsme, že obraz jednomu z mužů patří a vyzvali jsme ho, aby nám ho vydal,“ řekl dnes ČT mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Oba muži jsou stíháni na svobodě a v případě, že soud uzná jejich vinu, jim hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Obraz bude až do pravomocného rozsudku soudu uložen u Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na konci letošního března se prodal na aukci jiný obraz od Toyen s názvem Spící za 20 milionů korun. Obsadil tak třetí příčku nejdráže prodaných děl na aukci v ČR.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, se narodila 21. září 1902 v Praze. Poté, co se ve svých jednadvaceti letech vzdala občanského jména a přijala pseudonym Toyen, zrodila se umělkyně, jež o sobě mluvila v mužském rodě, nosila nezvykle krátké vlasy a po celý život se oblékala jako muž. V roce 1923 se připojila k avantgardnímu sdružení mladé české generace Devětsil a byla jeho jedinou členkou-ženou. Poté vstoupila i do Spolku výtvarných umělců Mánes. Na jaře roku 1934 se stala jedním ze zakládajících členů Skupiny surrealistů.

Umělkyně projevila mimořádnou statečnost, když během druhé světové války schovávala před nacisty u sebe doma básníka Jindřicha Heislera. V předtuše komunistického převratu opustila Toyen již v roce 1947 s Heislerem Československo a odešla do Paříže, kde zemřela 9. listopadu 1980.