Kdo se směje v Příbrami, ten se směje nejlépe, radí teta Kateřina

Příbram - Příběhy sluhy Saturnina, jeho pána Jiřího, dědečka, doktora Vlacha, slečny Barbory, tety Kateřiny a Milouše vrací diváky do dob plných nostalgie a úsměvného nadhledu, kdy gentlemani oblečení do tenisových obleků řešili své problémy ve sněhobílých rukavicích. Takovými slovy uvozuje ve svém programu příbramské Divadlo A. Dvořáka hru, která je dramatizací oblíbené humorné knihy Zdeňka Jirotky Saturnin. Svérázný sluha obrátí v Příbrami život naruby v premiéře ve středu 8. dubna.

Nesmrtelného Saturnina uvedla na svých jevištích už řada divadel, dočkal se i filmového zpracování, v němž hlavní roli nenapodobitelného sluhy ztvárnil Oldřich Vízner. Režisér příbramského představení Milan Schejbal přiznal, že Víznera také oslovil. Herec mu ale řekl, že by prý hodně zvažoval, jestli by se k Saturninovi vrátil, protože má pocit, že v televizním filmu už řekl vše.

Hereckou příležitost dostal tedy Vladimír Senič. „Je to na první pohled velice korektní člověk, ale na druhý velký taškář a uličník, který vymýšlí různé tresty pro lidi, kteří páchají křivdy,“ uvedl o postavě svérázného sluhy.

Jeho pána Jiřího hraje Martin Písařík. „Myslím, že bez Saturnina by Jiří pořád chodil na tenis, koukal na slečnu Barboru a v životě by se k ní nedokázal přiblížit,“ oceňuje Saturninovy služby. V roli doktora Vlacha se jako host představí Pavel Nový, který byl v Příbrami v minulosti ve stálém angažmá 12 let.

Do atmosféry první republiky vtáhnou diváka v příbramském Divadle A. Dvořáka také scéna a rekvizity. „Ten příběh není tolik o Saturninovi, ale spíš jsme se zamýšleli nad oněmi starými dobrými časy, kdy ještě noblesa, elegance a slušnost nebyly považovány za nedostatek,“ uvedl k představení jeho režisér a umělecký šéf divadla Milan Schejbal.

Základní kámen příbramského divadla byl položen v roce 1957, od roku 1959 zde působí stálý profesionální činoherní soubor. Od roku 2006 vede divadlo ředitel Petr Bednář, původní profesí herec. Uměleckým šéfem je od ledna 2007 režisér Milan Schejbal. Absolutním diváckým hitem příbramského divadla je inscenace Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou v hlavní roli, která má za sebou více jak 200 repríz.

  • Ze hry Saturnin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/787/78654.jpg
  • Divadlo A. Dvořáka v Příbrami autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/787/78656.jpg