Jak zahrát volské oko a neztratit důstojnost zjišťují v HaDivadle

Brno - Brněnské HaDivadlo dnes uvede českou premiéru hry Divočina, tragikomedii ze zákulisí hereckého života. Text německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga pojednává o skupině herců, kteří tak dlouho hrají v podřadné show zvířecí role, až se sami tak trochu stávají zvířaty. Režisér Luboš Balák hru charakterizuje jako tragikomedii ze světa showbusinessu.

Dalším tématem je také otázka svobody volby v lidském životě. „Nejvíce se nám na této hře líbilo, že je tak trochu o naší profesi, herec si totiž někdy nemůže vybírat to, co bude hrát. V druhé rovině pojednává o tom, že většina lidí je ochotná kvůli troše peněz sloužit nějakému systému a ztratit část vlastní svobody,“ uvedl režisér Luboš Balák.

Divočina aneb Říše zvířat je hra z roku 2007 a formálně připomíná bajku. Je o hercích, kteří několik let denně vystupují v podivné show v rolích různých zvířat. Kostýmy na nich přitom postupně zanechávají stopy a zvířecí role je čím dál více poznamenávají. Schimmelpfennigův text zastihuje pětici postav v okamžiku, kdy jejich každodenní show po šesti letech končí. Místo zvířat, například lva, antilopy a zebry, mají v novém, ještě pokleslejším představení hrát kečup, toastový chléb, mlýnek na pepř a volské oko. Dramatik situaci dále rozehrává a předestírá různé reakce jednotlivých postav.

Součástí inscenace jsou i dlouhé pasáže odehrané ve zvířecích maskách a kostýmech, jejichž výtvarné provedení navrhla Kateřina Bláhová. Jsou výrazně barevné, nechybí peří, rohy, vyčesané hřívy. Hudbu složil Petr Hromádka. Hrají například Vanda Drozdová, Jan Grundman, Martin Siničák a Simona Peková.

V Česku už hru uváděly jiné soubory v podobě jevištního čtení nebo jako scénickou skicu. Představení v HaDivadle je tak první plnohodnotnou inscenací. Kromě Německa se zatím hrála jen v Maďarsku. Český překlad pořídila Radka Denemarková.

Jedenačtyřicetiletý Schimmelpfennig

patří k nejúspěšnějším současným dramatikům v německy mluvících zemích. Působí v Berlíně a na kontě má více než dvacítku her. Některé znají i čeští diváci. Na zábradlí nastudovali text Push-up 1-3, Švandovo divadlo hrálo Ženu z dřívějška, Šaldovo divadlo v Liberci nabídlo Arabské noci.