Knihovna Václava Havla se stěhuje

Praha - Knihovna Václava Havla bude od poloviny dubna v Galerii Montmartre na pražském Starém Městě. Přesune se tam po dvou letech z Hergetovy cihelny. Obecně prospěšná společnost Knihovna Václava Havla opatruje literární a politický odkaz bývalého prezidenta, shromažďuje písemnosti a nabízí informace školám a veřejnosti. Vznikla před pěti lety a vzorem jí byly americké prezidentské knihovny.

Před dvěma lety otevřel expozici Václav Havel - český mýtus v Hergetově cihelně. Nyní ji stěhuje do Galerie Montmartre v Řetězové ulici. „Ani nové místo působení není konečným útočištěm této instituce. To se zatím stále hledá,“ informoval autor knihovny Martin C. Putna.

Novou podobu expozice mohou návštěvníci poprvé vidět 16. dubna. Představuje soubor unikátních dokumentů. Martin C. Putna je dělí podle jednotlivých období Havlova života. Novinkou jsou doprovodné texty, napsané tak, aby byly srozumitelné každému návštěvníkovi. V Galerii Montmartre zahájila knihovna své aktivity už loni na podzim. Součástí budou i neformální diskusní setkání známá pod jménem Amálie. Ty začal pořádat Václav Havel už v roce 1992 v lánské vile, po které dostaly jméno.